«Українці, які проживають в Італії, за 60 днів зможуть без іспитів обміняти водійські посвідчення», – Арсен Аваков

clock
17.03.2016 13:15

Міністр внутрішніх справ України повідомив, що Кабінет Міністрів України сьогодні, 17 березня, затвердив Угоду між урядами України та Італії про взаємне визнання та обмін водійських посвідчень.

Очільник правоохоронного відомства підкреслив, що, з урахуванням того, як багато українців сьогодні живуть і працюють в Італії, питання спрощення і здешевлення процедури взаємного визнання національних прав і їх обміну, перестає бути окремим випадком. «Ідея про підписання цієї Угоди виникла у нас з міністром внутрішніх справ Італії Анджеліно Альфано під час мого візиту у квітні 2015 року», – каже Арсен Аваков.

Угода з Республікою Італія була підписана 15 листопада минулого року, і за чотири місяці Україна виконала і оформила всі внутрішньодержавні процедури для затвердження документа. «За 60 днів міжурядова Угода набере чинності», – повідомляє міністр внутрішніх справ.

Керівник МВС акцентував увагу на тому, що нова Угода не скасовує норму закону, згідно з якою українці в Італії, а італійці в Україні не мають права користуватися національними водійськими посвідченнями більше року після отримання офіційної реєстрації. Однак тепер обмін буде здійснюватися без теоретичного і практичного іспитів і, відповідно, без витрат на їх оплату, які становили від 600 до 1000 євро.

Українсько-італійська Угода про взаємне визнання прав передбачає, що громадяни України, які легально проживають в Італії, і громадяни Італії, які легально проживають в Україні, зможуть обміняти свої національні водійські посвідчення на аналогічні документи країни проживання.

«Процедура обміну буде займати певний час, оскільки для з'ясування дійсності і достовірності документів буде проводитися спеціальна перевірка, – уточнює Арсен Аваков. – При видачі італійського водійського посвідчення, українське буде вилучатися. Відповідно, італійці будуть здавати національний документ при отриманні українського».

Для громадян України обмін буде проводитися на території Італії за місцем проживання в представництвах Автоінспекції (Motorizzazione Civile).

Департамент комунікації Міністерства внутрішніх справ України

Схожі матеріали