У МВС відзвітували про виконання умов Плану із лібералізації візового режиму

clock
13.05.2016 13:47

Завдання та зобов’язання Міністерства внутрішніх справ щодо лібералізації візового режиму були визначені ще у 2010 році. Проте реальні кроки почали здійснюватися лише протягом останніх років, коли була налагоджена тісна співпраця із відповідними європейськими інституціями.

Як зазначив під час останньої зустрічі із міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваком Єврокомісар з питань міграції, внутрішніх справ та громадянства Дімітріс Аврамопулос, МВС виконало усі зобов’язання, щоб Україна отримала безвізовий режим із Європою. «Я думаю, що найближчим часом ваші громадяни зможуть вільно подорожувати. Наскільки я розумію, вони чекають на цей момент», – сказав Дімітріс Аврамопулос.

За словами представників міністерства, протягом звітного періоду було успішно здійснено наступні кроки:

1. Забезпечений доступ у пунктах пропуску на державному кордоні до баз даних Інтерполу. Тепер перевірка на кордоні відбуватиметься у режимі реального часу.

2. Створена інформаційно-комунікаційна інфраструктура Єдиної інформаційно-аналітичної системи управління міграційними процесами.

3. Вдосконалена інформаційна підсистема «Облік іноземців і біженців».

4. З січня 2015 року видаються біометричні паспорти для виїзду за кордон. За цей час вже оформлено понад 2,8 мільйонів паспортів, із них 1,3 мільйона – біометричні.

5. З 1 січня 2016 року оформляються паспорти громадянина України у формі ID-картки. Наразі вже оформлена 71 тисяча таких паспортів. Слід  відзначити, що кількість біометричних паспортів, які оформляються громадянами України, становить понад 70 % від загального числа паспортів для виїзду за кордон і паспортів у формі картки, а ID-карток з чіпом – 99%.

6. Створений контактний інформаційно-аналітичний центр моніторингу міграційних процесів.

7. Налагоджена співпраця Державної прикордонної служби з Європейським агентством з управління оперативним співробітництвом на зовнішніх кордонах ЄС (FRONTEX). Це дасть змогу підвищити ефективність охорони державного кордону на ділянках між Україною і країнами ЄС.

8. Забезпечене виконання заходів з адаптації законодавства до норм та стандартів ЄС у сфері надання притулку.

У процесі виконання:

1. Укладення Угоди про оперативне співробітництво з Європолом. Зараз проекти Угоди між Україною та Європейським поліцейським офісом про оперативне співробітництво та Меморандуму про взаєморозуміння з питань забезпечення конфіденційності та збереження інформації пройшли міжвідомче узгодження, а також узгоджені з європейською стороною. Тривають внутрішньодержавні процедури для отримання повноважень для їхнього підписання. Ми чекаємо якнайшвидшого підписання Угоди, що відкриває нові можливості оперативного поліцейського співробітництва.

2. Створення спільних прикордонних і митних контрольно-пропускних пунктів на кордоні з країнами-членами ЄС, а також по розширення елементів спільного контролю в пунктах пропуску (на українсько-польському кордоні, а також українсько-угорській та українсько-словацькій ділянках).

3. Вдосконалення механізму захисту свідків в Україні.

4. Налагодження інформаційної взаємодії між правоохоронними органами та розробка Програми інформатизації.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали