У Харкові керівники кредитної спілки привласнили та легалізували понад 9,5 мільйонів гривень

clock
22.09.2016 07:57

Оперативники Управління захисту економіки викрили злочинну схему привласнення коштів вкладників кредитної спілки та шляхи їх легалізації. Понад 9,5 мільйонів витратили "фінансисти" на придбання нерухомості за кордоном.

Оперативники Управління захисту економіки в Харківській області ДЗЕ Нацполіції спільно зі слідчими обласної поліції довели причетність керівників спілки до злочинної схеми «відмивання» незаконно здобутих коштів, їх рух, а також на що були витраченні гроші.

Під час досудового розслідування поліцейські встановили, що у 2007 році двоє громадян створили кредитну спілку. Їх злочинний шлях розпочався вже на етапі її створення, адже дозвіл на діяльність нечисті на руку бізнесмени отримали на підставі підроблених документів. Внески вкладників шахраї привласнювали та переводили за кордон.

Частина коштів була переведена в іноземну валюту та внесена до статутного капіталу іноземної компанії. Майже 850 тисяч євро, які керівництво кредитної спілки начебто заплатило за виконання фіктивних договорів, були перераховані на рахунки її керівників у іноземному банку. Спочатку кошти потрапили на рахунки компанії-нерезидента, а вже потім і на їх власні. За ці кошти вони придбали нерухомість за кордоном. Ще 25 тисяч євро, отриманих аналогічним чином, пішли на покупку автомобіля. Загальна сума легалізованих злочинним шляхом коштів сягає понад 9,5 мільйонів гривень.

На даний час слідчі слідчого управління обласної поліції повідомили двом організаторам про підозру за ч.3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. 46-річному організатору та його 33-річній помічниці загрожує ув’язнення терміном від 8-ми до 15-ти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3-х років з конфіскацією майна.

Департамент захисту економіки

Національної поліції України

Схожі матеріали