У Держприкордонслужбі вдосконалюють систему запобігання переміщення через кордон радіоактивних речовин і ядерних матеріалів (ФОТО)

clock
23.11.2016 09:30

Адміністрація Держприкордонслужби вживає заходи для виявлення та припинення спроб незаконного переміщення через державний кордон радіоактивних речовин і ядерних матеріалів.

Так, в рамках реалізації спільного з Міністерством енергетики США проекту міжнародної технічної допомоги «Виявлення та припинення ядерної контрабанди» триває робота по встановленню в 5 пунктах пропуску на українсько-білоруській ділянці державного кордону сучасних, високоефективних комплексів автоматизованого контролю радіоактивних речовин і ядерних матеріалів.

Одночасно з налагоджувальними роботами, які проводяться в пунктах пропуску, Адміністрація Держприкордонслужби здійснює підготовку інспекторів прикордонної служби – дозиметристів. Так в підрозділах Луцького та Чернігівського прикордонних загонів було проведено відповідні тренінги, де навчали, використовуючи стаціонарне і переносне обладнання, виявляти радіоактивні речовини та ядерні матеріали. Навчання проводилися досвідченими фахівцями РХБЯ захисту прикордонного відомства.

Під час тренінгів персонал отримав теоретичні знання і практичні навички з основ дозиметрії, погроз, пов'язаних з контрабандою ядерних матеріалів і незаконним обігом радіоактивних речовин, впливу різних видів іонізуючих випромінювань на людину і навколишнє середовище, способів і методів захисту від них.

Також під час занять були розглянуті принципи роботи стаціонарного і переносного обладнання, методики і порядок огляду осіб, транспортних засобів, вантажів (речей), пошуку, локалізації, первинної ідентифікації радіоактивних матеріалів, дотримання і забезпечення безпеки особового складу при огляді об'єктів з підвищеними рівнями радіоактивності.

Для закріплення вивченого здійснювалися раптові перевірки виконання заходів щодо виявлення та припинення спроб незаконного переміщення через державний кордон радіоактивних речовин і порядку реагування на виявлені радіоактивні матеріали.

Так, нещодавно для перевірки були направлені двоє навчальних порушників із закладками радіоактивних речовин. За допомогою автоматизованого контролю переміщення радіоактивних речовин і ядерних матеріалів типу «Янтар» порушники були відразу виявлені і спрямовані на додатковий поглиблений огляд.

Основні зусилля на таких навчальних тренінгах зосереджені на підготовці особового складу до практичних дій у разі виявлення радіоактивних матеріалів.

За результатами проведених заходів персонал підрозділів, який брав участь в навчанні, буде допущений до самостійної роботи, як з переносним обладнанням, так і зі стаціонарними комплексами.

За матеріалами прес-служби АДПС України

 

Схожі матеріали