У Авдіївці -20°, але гаряче: як несе службу в обстрілюваному місті поліція (ФОТОРЕПОРТАЖ)

clock
01.02.2017 07:05

У Авдіївці, де ще три дні тому працював завод та діти ходили до школи, цілковита темрява, лютий холод, страшний гуркіт ворожих снарядів та гудіння генераторів. У таких умовах правоохоронці патрулюють місто вдень і вночі. Сили поліції в Авдіївці збільшено втроє. Правопорядок збережено, ситуація важка, але контрольована.

Незважаючи на відсутність світла, опалення й води, в оперативному штабі, розгорнутому біля місцевого відділення поліції, налагоджено роботу. На карті відзначені найбільш небезпечні зони. Вони під особливою увагою поліцейських. Група фахівців, відряджена з обласного главку, налагодила зв'язок, встановлений супутниковий телефон. Їжу та чай правоохоронці готують на вогнищі. Вони готові обігріти та нагодувати усіх, хто прийде по допомогу.

Поблизу, на місцевому стадіоні розташований гуманітарний штаб Держслужби з надзвичайних ситуацій. Люди тягнуться до наметів, де можна отримати гарячий суп і чай, отримати медичну допомогу. А ще тому, що тут – поліцейські і рятувальники, поряд з ними – спокійніше.

У черзі за чаєм – 10-річний Артем. Хлопчина хотів би з гірки на санчатах, адже така нагода – школа закрита, але обставини такі, що не лише на відкритій місцевості, а й у власній домівці небезпечно. Ще й холодно. Люди кажуть, що у будинку -10°, тому прийшли зігрітися та побути у безпеці.

Паніка в місті відсутня. Українці згуртувалися, аби надати допомогу мешканцям Авдіївки.

До постраждалого міста прибув Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він провів нараду у військово-цивільній адміністрації з представниками регіональної та міської влади, усіма відомствами, які намагаються врятувати жителів від гуманітарної катастрофи. Кожний доповів про ситуацію та проблеми за напрямками своєї діяльності.

Обговорювали питання життєзабезпечення та евакуації людей. Через відсутність енергопостачання, яке не дають відновити терористи, виникли проблеми з водою. Вода є у резервуарах, наразі вирішується питання її розвозу по домівках.

Деякі люди приймають рішення виїхати. На сьогоднішню евакуацію до Святогір’я записалося вже 160 людей, з них – 83 дитини.

«Головне завдання – підтримати людей, ми маємо потурбуватися про кожного мешканця», – наголосив Володимир Гройсман.

Що стосується поліції, то наразі проблем із забезпеченням правопорядку у місті немає.

«Перед поліцейськими Донеччини стоїть завдання охороняти мир та спокій в Авдіївці та усіляко допомагати жителям міста. Тільки за перший день вже 19 звернень до колл-центру «102». Всі вони були закликами про допомогу виїхати з-під обстрілу. Ми забезпечені усім необхідним та продовжуємо виконувати свої обов’язки, надавати допомогу тим, хто її потребує», – зазначив В’ячеслав Аброськін, додавши, що такий режим – звичний для поліції Донеччини.

Він відзначив, що поліція готова забезпечити охорону будинків, звідки будуть евакуйовані люди. Вже визначається кількість особового складу, який буде задіяний в цих заходах.

Зараз усе місто – від заводу до «промки» – під контролем поліції. Наряди працюють позмінно по дві години.

Вулиці патрулюють більше 100 бійців спецзагону обласного главку поліції, працівники Покровського відділу та Авдіївського відділення поліції. В результаті у місті, поряд з фронтом, - найменший рівень злочинності, жодного факту мародерства.

Усі додані сили, які прибули на підкріплення, розмістилися у підвалі міського відділення. Приміщення було облаштоване минулого року за підтримки керівництва міста. Тут є усі умови для безпечного перебування і місцеві мешканці можуть використовувати його як укриття.

Групи швидкого реагування, спецпідрозділ КОРД забезпечують перевірку транспорту та реагують на усі заклики про допомогу. Спецпризначенці вивезли з лінії вогню дві родини. Одну з них виявлено в результаті моніторингу соцмереж, де вони просили про евакуацію – телефонного зв’язку не було.

«Ми вивезли їх з промислової зони. Ще прийшла бабуся з обстрілюваної території, просила забрати онуку. Поїхали й забрали дівчинку», – розповідає боєць КОРД з позивним «Кіт».

Безперебійно працює спецлінія «102», на яку можуть звертатися жителі. Дзвінки цілодобово приймають оператори колл-центру «102», що в Маріуполі, автоматично передають інформацію на Покровський відділ поліції, а Покровськ вже зв’язується безпосередньо з поліцією Авдіївки. Механізм дієвий, він дозволяє реагувати на всі звернення від людей.

За чотири останні доби від авдіївців надійшло 48 заяв та повідомлень, 21 з яких стосувалося наслідків артударів.

Сьогодні в Авдіївку передані два планшети, за допомогою яких в автоматичному режимі координуватимуться усі дії поліції – безпосередньо з главку поліції.

Усі факти правопорушень належним чином документуються, за ними відкриваються кримінальні провадження. Хоча електрики немає, необхідна техніка працює від генераторів.

«Зараз ми намагаємося підключитися до генератора, аби набити у базу правопорушення, закінчити справи. Ці дані необхідні для аналізу оперативного стану. Так, переважна більшість повідомлень стосується терактів бойовиків», – каже Світлана Слободіна, інспектор сектору інформаційної підтримки Авдіївського ВП.

За три дні нищівних обстрілів відкрито 46 кримінальних проваджень за ст. 258 «Терористичний акт» Кримінального кодексу України. Внаслідок обстрілів поранені шестеро мирних жителів. Задокументовано 36 пошкодження будівель, з яких шість – квартири, 30 – приватні будинки.

Керівник поліції Донеччини В’ячеслав Аброськін поставив особовому складу завдання обійти кожний будинок, аби виявити тих, кому потрібна допомога, та тих, хто сам не може подбати про себе.

В Авдіївці залишається приблизно 25 тисяч людей. До крайнього будинку – на перетині вулиць Молодіжної та Воробйова – з 2014 року постійно «прилітає». До центру Авдіївки звідси 500 м та всього 1 км до позицій бойовиків. Багатоповерхівка повна людей, але, здається, їхня доля не хвилює терористів, які три доби штурмують мирне місто.

Відділ комунікації поліції Донецької області

Схожі матеріали