Створення і розбудова системи добровільних пожежних команд в дії (ФОТО)

clock
07.11.2016 10:11

Роль волонтерських та громадських організацій у світі посилюється з кожним днем. Досвід європейських країн свідчить про ефективність співпраці спеціальних служб з добровольцями в питаннях запобігання виникненню надзвичайним ситуаціям та подіям та ліквідації їх наслідків. Більше того, в Європі пожежні-добровольці відіграють більш вагому роль, ніж професійні вогнеборці.

В Україні процес формування руху добровольців лише починається. Проте в нашій країні вже є перші добровольці-вогнеборці. Так, у місті Бориспіль Київської області ще на початку 2014 року за ініціативи місцевого активіста Андрія Макарова створена добровільна пожежна команда «Штурм».

До складу команди за власним бажанням увійшло 13 чоловік різних професій та поглядів, але з бажанням навчатися та допомагати людям. Оскільки всі члени «Штурму» мають постійні місця роботи з різним графіком, збираються і виїжджають хлопці на допомогу рятувальникам у разі потреби. У добровольців-вогнеборців є два пристосованих автомобіля та обладнання, яке вони збирали та ремонтували за підтримки небайдужих місцевих підприємців. «Штурм» – пожежна команда, яка залучається на ліквідацію пожеж разом з бориспільськими рятувальниками. Міська влада всіляко підтримує добровольців – виділила їм пристосоване приміщення та проводить там ремонт. Невдовзі у «Штурма» буде своє нове «пожежне депо», яке, за підтримки ДСНС, виділяє місцева влада.

Добровольці також працюють над вдосконаленням своїх навичок та взаємодіють у цьому питанні з професійними рятувальниками. Зокрема, минулого тижня добровільна пожежна команда «Штурм» вперше взяла участь у змаганнях серед підрозділів ДСНС Київської області на кращу ланку газодимозахисної служби, на яких продемонструвала свої можливості щодо участі у ліквідації пожеж.

Робота щодо створення нових та підтримки існуючих добровільних пожежних команд триває. У цьому зацікавлені як рятувальники, так і місцеві органи влади, на яких, відповідно до чинного законодавства, покладаються ці функції. Адже головна мета цього процесу - створення нової сучасної системи цивільного захисту громадян.

Детальну інформацію щодо перебігу процесу реформування системи ДСНС можна знайти на офіційному сайті ДСНС у розділі “Діяльність”, де створено рубрику “Реформування”. Також інформація розміщується на сторінці ДСНС у соціальній мережі “Фейсбук”.

Прес-служба ДСНС України

Схожі матеріали