Шляхи вирішення проблемної ситуації щодо видачі медичних довідок водіям обговорили у МВС (ФОТО)

clock
14.09.2016 06:09

13 вересня у Міністерстві внутрішніх справ України відбувся круглий стіл на тему: «Проблемні питання медичних оглядів кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, медичних оглядів при отриманні медичних довідок для отримання дозволу на об’єкт дозвільної системи».

Участь у обговоренні гострих питань, пов’язаних з видачею медичних довідок для водіїв та для отримання дозволу на зброю, взяли представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я, Національної поліції, Державної служби з безпеки на транспорті, Головного сервісного центру МВС та члени громадських рад при МВС та ДСБТ.

Ситуація із отриманням медичних довідок в Україні наразі катастрофічна: довідку можна придбати за 250-300 гривень навіть через Інтернет. Відтак особи, серед яких можуть бути,зокрема, психічно неврівноважені, сідають за кермо транспортного засобу чи беруть в руки рушницю. В результаті гинуть люди. При цьому комісія, яка видала медичний сертифікат винуватцю трагедії, не несе жодної відповідальності.

Під час обговорення учасники круглого столу висловлювали свої думки щодо врегулювання на законодавчому рівні процесу видачі таких медичних довідок.

На думку зібрання, нормативні акти, які регулюють роботу медкомісій, процес проведення огляду й видачі довідок, застаріли й потребують доопрацювання. Йдеться про спільний Наказ МОЗ та МВС від 31.01.2013 р. № 65/80 «Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів» та Наказ МОЗ від 20.10.1999 р. № 252 «Про затвердження порядку видачі медичної довідки для отримання дозволу (ліцензії) на об’єкт дозвільної системи».

Відсутність відповідальності медичних комісій за їх роботу, формальність проведення медичних оглядів, непрозора робота, неврегульованість питання проведення профілактичного наркологічного та психіатричного огляду породжують ситуацію, коли діяльність комісій зводиться до корупційної схеми, а довідки видаються без належного обстеження.

Учасники круглого столу були одностайними щодо необхідності створення єдиного реєстру виданих медичних довідок.

За результатами обговорення прийняте рішення у двотижневий термін напрацювати пропозиції щодо внесення відповідних змін до нормативної бази, які зможуть регулювати питання проходження медичних оглядів та видачі медичних довідок кандидатам у водії та водіям транспортних засобів, а також довідок для отримання дозволу на об’єкт дозвільної системи.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали