Позиція МВС щодо санкції Росії про заочний арешт нацгвардійця Віталія Марківа

clock
11.12.2020 12:27

МВС вважає санкцію Російської Федерації про заочний арешт Віталія Марківа продовженням пропагандистської кампанії проти України та її Захисників.

«Путінський режим фактично визнав свою участь у спробі фальсифікації справи Нацгвардійця Віталія Марківа. А коли не вдалося – розпочинає неприховане власне переслідування! Як кажуть у Росії «На воре и шапка горит». Україна ніколи не залишить свого солдата», - заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.  

Сьогодні, 11 грудня, російські ЗМІ розповсюдили інформацію, що Слідчий комітет РФ хоче заочного арешту військовослужбовця НГУ Віталія Марківа за ніби то причетність до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі та його перекладача громадянина РФ Андрія Міронова. Басманний суд Москви в п'ятницю санкціонував заочний арешт українського військового Віталія Марківа

МВС вважає таку санкцію виключно політично вмотивованою та такою, що свідчить про причетність Росії до роздмухування брудної пропагандистської кампанії, що мала своїм наслідком необґрунтований арешт Віталія Марківа в Італії.

3 листопада 2020 року Апеляційний суд Мілану за участю 6 присяжних та двох суддів повністю виправдав Віталія Марківа, після того як він провів в італійській в’язниці більше трьох років по бездоказовим та необґрунтованим звинуваченнями.

Українська держава захищала і буде захищати своїх військовослужбовців і нікому не дозволить їх безпідставно звинувачувати в злочинах до яких вони не мають жодного відношення.

30 червня 2017 року у Італії затримали старшого сержанта командира відділення батальйону ім. Кульчицького (в/ч 3066) НГУ Віталія Марківа за підозрою у причетності до загибелі фоторепортера громадянина Італії Андреа Рокеллі і його перекладача, російського правозахисника Андрія Миронова у м. Слов'янськ у травні 2014 року.

За свідченнями українських військових, Віталій Марків не причетний до загибелі італійського репортера Андреа Рокеллі 24 травня 2014 року. У гвардійському підрозділі тоді не було важкої зброї, а саме мінометів, вогнем яких могло бути вбито потерпілого іноземного фотографа, а сам він перебував на позиціях бойовиків проросійських незаконних збройних формувань і умисно наражав себе на небезпеку, попри офіційні застереження посольства Італії не їхати у зону бойових дій.

12 липня 2019 року, суд міста Павія виніс вирок у справі українського гвардійця Віталія Марківа. Рішенням суду гвардієць засуджений до 24 років позбавлення волі.12 липня 2019 року Арсен Аваков заявив, що Україна оскаржить ганебний вирок італійського суду – 24 роки ув’язнення Віталію Марківу. 

В серпні 2020 року Національна поліція України в рамках розслідування кримінального провадження за фактом загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі і громадянина Російської Федерації Андрія Миронова провела низку слідчих дій на місці подій, в Слов’янську і на горі Карачун та отримала докази невинуватості Віталія Марківа

3 листопада 2020 року Апеляційний суд Мілану повністю виправдав Віталія Марківа. 

 

Схожі матеріали