Понад 75 тисяч вибухонебезпечних предметів знешкоджено рятувальниками ДСНС з початку року (ФОТО, ВІДЕО)

clock
19.12.2016 13:37

Протягом 2016 року піротехнічними підрозділами ДСНС України здійснено майже 10 тисяч виїздів, в ході яких виявлено, вилучено та знешкоджено понад 75 тисяч вибухонебезпечних предметів. Загальна площа перевіреної та розмінованої території – близько 8 тисяч гектарів.

Особливу увагу рятувальники приділяють гуманітарному розмінуванню звільнених територій Донецької та Луганської областей. З початку року вибухотехніки очистили понад 16 тисяч гектарів наземної території та майже 48 гектарів акваторії у прифронтовій зоні.

«В результаті проведених робіт фахівці виявили велику кількість протипіхотних мін, які заборонені для використання міжнародним законодавством», – повідомив начальник частини піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування Першого Спеціального центру швидкого реагування ДСНС України Юрій Цикенюк.

На деяких мінно-вибухових засобах цього типу передбачений механізм самоліквідації, який має знищити пристрій через певний проміжок часу. Однак представники російсько-окупаційних військ вимикають режим самоліквідації, через що вибухівка є боєздатною необмежений час і надзвичайно небезпечна для населення.

«Також регулярно знешкоджуємо фугаси великої потужності та протитанкові міни і боєприпаси на розтяжках», – зазначив Юрій Цикенюк.

Міни та снаряди, що не розірвались, можуть травмувати не лише окремих громадян, але й пошкодити цивільну техніку, зокрема сільськогосподарську чи промислову. Тому у період жнив піротехнічні підрозділи проводили широкомасштабні заходи з розмінування сільгоспугідь, об’єктів соціальної інфраструктури та життєзабезпечення. Всього з липня 2014 розміновано близько 1000 таких об’єктів, при цьому знешкоджено понад 91 тисячу вибухонебезпечних предметів, серед яких 765 були спеціально  встановлені терористами.

В ході гуманітарних розмінувань рятувальники періодично знешкоджують саморобні вибухові пристрої у вигляді побутових предметів. Найпоширеніші – у вигляді коробок цукерок або пачок цигарок. Більшість подібних «дарунків» терористичні угруповання залишали у мирних містах, відступаючи під натиском українських силовиків.

«Такі вибухові пристрої надзвичайно небезпечні, адже зовні нічим не відрізняються від звичних нам предметів і спрацьовують при спробі їх відкрити», – сказав Юрій Цикенюк.

Тому Міністерство внутрішніх справ та ДСНС України попереджають громадян: ні в якому разі не намагайтеся самостійно дослідити вибуховий пристрій! У разі його виявлення викликайте вибухотехнічну службу та рятувальників, адже від правильності поводження з вибуховими речовинами може залежати ваше життя та здоров'я.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали