Поліція Києва звільнила Валерія Людмирського, якого викрадачі 8 місяців утримували в заручниках заради викупу 10 мільйонів євро (ФОТО, ВІДЕО)

clock
27.03.2017 12:56

В результаті багатомісячної складної і кропіткої оперативно-розшукової роботи поліція Києва провела блискучу операцію і звільнила Валерія Людмирського, викраденого 18 липня 2016 року. Троє фігурантів справи затримані, тайник-бункер для заручників встановлено, вилучено зброю та вибухівку. Проводяться заходи щодо розшуку та затримання організатора та замовника злочину. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков сьогодні, 27 березня. 

Начальник департаменту електропостачання «Укрзалізниці» Валерій Людмирський був викрадений під час прогулянки з собакою ввечері 18 липня 2016 року. Зловмисники застрелили собаку і під загрозою зброї змусили потерпілого сісти в їх автомобіль. Пізніше викрадачі вступили в контакт із сім'єю з вимогою викупу в 10 мільйонів євро.

Під час брифінгу голова Нацполіції Сергій Князєв зазначив, що поліція у межах розпочатого кримінального провадження, протягом шести місяців проводила ряд слідчих (розшукових) дій для розкриття злочину та встановлення місця знаходження потерпілого.

«Особливістю розслідування таких правопорушень є збереження життя особи, яку викрали. Будь-яка помилка коштувала б потерпілому життя», – повідомив Сергій Князєв.
Вчора вночі в приватному будинку в селі Фастівець Київської області правоохоронці виявили підвальний тайник-бункер, що складається з 2 камер, обладнаний вентиляцією, освітленням, водопостачанням і каналізацією, броньованими дверима і постійним відеоспостереженням - приміщення явно спеціально готувалося для тривалого утримання заручників. У сусідній камері вилучено автомат Калашникова, магазини для нього, пістолети іноземного виробництва, підствольний гранатомет з гранатами і кілограм тротилу.

Як розповів заступник глави Нацполіції – начальник поліції Києва Андрій Крищенко, до розкриття злочину були залучені працівники столичних оперативних служб і працівники Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України. У результаті проведеної кропіткої роботи поліція встановила всіх осіб, що були причетними до викрадення чиновника.

«За ними було встановлено спостереження та здобуті докази їх причетності до вчинення злочину», – зазначив Андрій Крищенко. Після проведення всіх необхідних оперативно-розшукових дій вдалося з’ясувати можливе місцезнаходження Валерія Людмирського. 

Крім того, поліція затримала трьох учасників викрадення. Один із затриманих – громадянин України, інші – іноземці. Організатор та замовник викрадення – встановлюються. За оперативною інформацією, до викрадення чоловіка можуть бути причетні члени радикальних угрупувань.
Зловмисники почали готуватися до викрадення чиновника на початку 2015 року: троє іноземців придбали на Київщині будинок, оформили його на українця (якого завербували), обладнали у погребі спеціальний бункер на дві камери. На вході – броньовані двері, обладнані відеонаглядом. За заручником постійно хтось спостерігав. У приміщенні встановили душ та санвузол. Опалювалося приміщення обігрівачем.

За словами потерпілого, били його тільки під час викрадення, в решту часу фізичних тортур не застосовувалося. В даний час потерпілий знаходиться в лікарні, за словами лікарів, його життю і здоров'ю нічого не загрожує. Вирішується питання щодо перекваліфікації раніше відкритого кримінального провадження на ст. 189 (Вимагання) та ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України.

За словами Арсена Авакова, за даними слідства, організатор і члени його групи прибули в Україну легально в 2015 році і залишалися на території країни вже незаконно більше двох років. В ході реалізації злочинного задуму, вони завербували громадянина України, мотивували його прийняти іслам, і при його сприянні купили приватний будинок в селі Фастівець Київської області. Потім в підвалі будинку був обладнаний тайник-бункер з двома камерами для тривалого утримання заручників.

"Всього за 2015-2016 роки тільки в Київській області було скоєно 12 викрадень. В основному, потерпілими стають забезпечені люди, за яких близькі виплачують величезні суми. Однак Валерій Людмирський став першим державним чиновником, який був викрадений заради викупу", - зазначив очільник МВС.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали