Під час закупівлі медобладнання буковинські посадовці завдали обласному бюджету збитків на суму понад 1,5 мільйона гривень

clock
17.08.2016 12:52

Зловживання з боку чиновників під час виділення коштів з обласного бюджету виявили оперативники Управління захисту економіки поліції Чернівецької області.

Протягом 2013-2015 років Управління капітального будівництва Чернівецької ОДА за рахунок коштів бюджетної програми проводило переоснащення обласного перинатального центру. Відбулося шість конкурсних торгів. З чотирма товариствами було укладено договори щодо поставки медичного обладнання (реанімаційних систем, гінекологічних та оглядових крісел, електрообладнання) на загальну суму 24 мільйони 810 тисяч гривень.

Під час моніторингу законності використання бюджетних коштів, оперативники Управління захисту економіки у Чернівецькій області виявили низку невідповідностей та порушень. Зокрема, завдяки додатковим угодам термін поставки обладнання був безпідставно перенесений на наступний рік, а отримане обладнання фактично одночасно передане на відповідальне зберігання УКБ ОДА та одному з обласних комунальних підприємств. Наразі умови договору щодо монтажу та введення в експлуатацію зазначеного обладнання у місячний термін не виконані.

Крім того, результати вивчення специфікацій та актів приймання вказують на розбіжність у кількості переданого обладнання, а також на його невідповідність вимогам конкурсних торгів (якісні параметри апаратури – нижчі, відтак його вартість є меншою).

Попередня встановлена сума збитків сягає 1 мільйон 560 тисяч гривень. Наразі проводяться необхідні слідчі дії. Зокрема, з метою встановлення загальної суми збитків державному бюджету зараз триває перевірка всього придбаного обладнання на відповідність визначеній комплектації, специфікації та сертифікатам.

За цим фактом слідчим управлінням поліції Чернівецької області відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Підозрюваним посадовим особам загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від 500 до тисячі неоподаткованих мінімумів громадян.

Департамент захисту економіки

Національної поліції України

Схожі матеріали