Нацполіція та Мін'юст підписали Меморандум щодо протидії рейдерству (ФОТО, ВІДЕО)

clock
12.09.2016 10:35

12 вересня відбулося офіційне підписання Меморандуму про співпрацю між Міністерством юстиції  України та Національною поліцією України за участі Міністра юстиції Павла Петренка та Голови Національної поліції Хатії Деканоідзе.

Меморандум націлено на посилення прав суб’єктів господарювання в Україні, протидії протиправному позбавленню права власності, недопущення використання схем і методів рейдерського захоплення суб’єктів господарювання.

Хатія Деканоідзе зазначила, що в країні не буде процвітання, поки влада не захищатиме бізнес.

«Цей Меморандум, який ми сьогодні підписуємо, не буде ефективним, якщо ми не матимемо єдиної політичної волі аби реально розуміти проблематику цієї ситуації», - підкреслила Хатія Деканоідзе.

За її словами, сьогодні існує багато компаній, які були «перезахоплені» по декілька разів шляхом рейдерства, починаючи з 90-х і закінчуючи сьогодні. Однак, документів на ці компанії досі немає.

Хатія Деканоідзе  додала, що наразі правоохоронна система не дуже ефективна в цьому питанні.

«Сьогодні в нас немає серйозної законодавчої бази, аби ми могли притягнути їх до відповідальності. Так, три години ми можемо їх затримувати за хуліганство, але потім зобов’язані відпустити. Й найголовніше, що не працює судова система, яка має захищати бізнес. Бізнесмен зараз не має впевненості, що коли він прийде до суду, то отримає об’єктивний захист», - додала Хатія Деканоідзе.

Міністр юстиції при цьому зазначив, що наразі Міністерство юстиції готує законопроект 5067, який, по-перше, передбачає реальну кримінальну відповідальність осіб, причетних до рейдерських атак. А, по-друге, законопроект вводить систему спецконфіскації всього майна рейдерів.

«Я  особисто переконаний, що рейдерство відійде в історію, якщо ми приймемо цей законопроект. Адже рейдери розумітимуть, що за ці дії вони понесуть реальну відповідальність, втративши все своє майно й сівши на багато років у в’язницю», - зазначив міністр юстиції.

За його словами, Міністерство рухається в вірному напрямку, бо після подачі даного законопроекту до ВРУ почалася інформаційна кампанія – рейдерські групи знову активізувалися, а через суди почали дискредитувати систему адміністративного твердження.  

В рамках співпраці сторонами буде створено робочі групи із представників Міністерства юстиції й Нацполіції України, а також представників інших органів влади та громадськості. Останні працюватимуть над питаннями запобігання вчинення протиправним діям щодо розпорядження корпоративними правами та майном, вдосконаленням законодавства та посиленням відповідальності за вчинення правопорушень.

Крім того, з метою реалізації Меморандуму сторони проводитимуть спільні заходи (робочі зустрічі, наради) та заходи з інформування громадськості щодо співпраці Нацполіції й Міністерства.

 

Фото Андрія Новицького

Департамент комунікації

Національної поліції України

Схожі матеріали