На Сумщині працівники поліції та СБУ затримали міжрегіональну злочинну групу, яка займалась виготовленням та розповсюдженням наркотичних та психотропних засобів на території України (ФОТО)

clock
26.03.2017 11:27

До складу групи входили жителі Сумської та Волинської областей. Аби викрити та затримати зловмисників правоохоронці провели цілу спецоперацію, із залученням спецпідрозділу Корд. В результаті якої була викрита нарколабораторія, вилучена велика кількість синтетичних наркотиків, марихуана, зброя та боєприпаси.

Коли працівники поліції отримали інформацію про те, що на території Сумської області підпільно працює нарколабораторія, в якій виготовляють в особливо великих розмірах наркотичні та психотропні речовини для подальшого розповсюдження серед наркозалежних осіб, одразу відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст. 307 « Незаконний збут наркотичних засобів та психотропних речовин вичинених групою осіб», в рамках якого розпочали низку негласних слідчих (розшукових) заходів. Для належного документування протиправної діяльності була створена міжвідомча слідчо-оперативна група, до складу якої увійшли працівники поліції, прокуратури та СБУ. Інформація знайшла своє підтвердження. Було встановлено , що до складу групи входило три чоловіки. Обидва - організатор та його подільник, жителі Сумського району, ще один їх спільник – проживає на території Волинської області. Аби убезпечити себе від викриття, члени групи дотримувались чіткої конспірації. Виготовленням наркотику займався особисто 25-річний організатор групи. Він і облаштував в приміщенні, що йому належить, нарколабораторію. Потрапити до неїї було достатньо складно, адже вона знаходилась за залізними дверима, а обладнання та прекурсори для виготовлення наркотичних та психотропних речовин зберігались в залізному сейфі під замком. Його подільникам була відведена роль розповсюджувачів. Вони підшукували клієнтів та організовували пересилання «посилок» клієнтам в інші регіони України.

Правоохоронці розуміли, що мають справу з організованою злочинною групою, яка може піти на будь-які радикальні заходи і, навіть, застосувати зброю, якщо відчує небезпеку, тому операцію по затриманню планували дуже ретельно із залученням працівників спецпідрозділу Корд. І, як виявилось в подальшому, не дарма.

«Одночасно на території Сумської та Волинської областей силами працівників поліції та СБУ Сумщини, було проведено вісім обшуків. Під час яких були вилучені наркотичні засоби, психотропні речовини, обладнання для їх виготовлення. А це більше кілограма марихуани, близько 250 грам амфетаміну та метадону. Не важко підрахувати «навар» ділків від такої протиправної діяльності, враховуючи, що за цінами «чорного» ринку 1гр метадону коштує 600 грн., амфетаміну – 350, - коментує ситуацію Вадим Теличко, начальник відділу СУ ГУНП в Сумській області,- така наша оперативність виявилась для зловмисників повною несподіванкою і вони не встигли знищити речові докази. Доречи в нарколабораторії ми виявили ще декілька гранат, пістолет та набої. На наше запитання «навіщо ви зберігали зброю та боєприпаси» затриманий організатор відповів, що зберігав їх виключно для зустрічі з нами. А на зустріч він явно не очікував, враховуючи той факт, що в день затримання він святкував свій двадцять шостий день народження».

Наразі всі учасники групи затримані і знаходяться в ізоляторі тимчасового тримання. За даними фактами розпочаті кримінальні провадження одразу за трьома статтями Кримінального кодексу України  ч.2  ст. 307«Незаконне виробництво, виготовлення, перевезення наркотичних засобів та психотропних речовин»,  ч.1 ст. 263 «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами»,  ч.2 ст. 313 «Виготовлення, привласнення обладнання призначеного для виготовлення наркотичних засобів» . Покаранням за скоєне учасникам злочинної групи може стати до 10 років позбавлення волі.

Процесуальне керівництво за досудовим розслідуванням зазначених кримінальних проваджень здійснює прокуратура Сумської області.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Схожі матеріали