На Херсонщині поліція затримала ОЗГ, яка за раз крала від 2 до 30 тонн зерна (ФОТО, ВІДЕО)

clock
03.02.2017 15:08

На їх рахунку понад 10 фактів крадіжок зернових культур у великих обсягах. Від дій зловмисників постраждали великі фермерські господарства кількох районів Херсонської області. Також є інформація, що учасники групи причетні до аналогічних злочинів у Запорізькій, Миколаївській, Кіровоградській та Дніпропетровській областях. Об’єктом злочинних посягань ставали склади та ангари, які не охоронялися.

За один раз зловмисники вивозили на орендованих автомобілях «КАМАЗ» від 2 до 30 тонн сільськогосподарської продукції: зерна пшениці, соняшника, ячменю, кукурудзи та сої. Викрадену продукцію вони здавали на елеватори Херсонської та Миколаївської областей.

Починаючи з серпня 2016 року і по теперішній час на території кількох районів Херсонської області невідомі викрадали зі складів та ангарів великі партії сільськогосподарської продукції. За вказівкою начальника ГУНП в Херсонській області Артура Мєрікова над розкриттям злочинів працювала спеціальна група, до складу якої увійшли працівники слідчого управління ГУНП та управління карного розшуку. Вони ретельно проаналізували усю наявну інформацію про крадіжки. В результаті проведеного аналізу слідчі та оперативники встановили низку ознак, які вказували на причетність до скоєння злочинів одних і тих самих осіб.

В результаті проведеної роботи працівники поліції встановили особи 4 підозрюваних, усім від 24 до 37 років. Організатором виявився 37-річний житель Херсона, раніше судимий за розбійні напади. Його спільники жителі Дніпропетровської та Закарпатської областей, також раніше судимі за різні злочини: крадіжки, нанесення тілесних ушкоджень та збут наркотиків.

«Всі учасники злочинної групи затримані в ході спецоперації, яку провели працівники управління карного розшуку ГУНП та слідчого управління. Зловмисників затримали на світанку у Нововоронцовському районі, коли вони намагалися вивезти зі складу майже 25 тонн насіння соняшника, - повідомив начальник Головного управління Національної поліції в Херсонській області Артур Мєріков. - Зловмисники намагалися втекти від переслідування на легкових автомобілях, але ми передбачили їх дії, створивши кілька груп затримання. Спецоперація завершилася успішно. Злочинці затримані, вилучена у них продукція повернута законному власнику».

В ході подальшої роботи працівники поліції встановили, що перед скоєнням чергового злочину учасники групи проводили так звану «розвідку» місцевості, пересуваючись на трьох автомобілях марок «Ауді-А8», «Шевроле Авео» та «ВАЗ-2109». Зловмисники підшукували склади та ангари фермерських господарств, які не охоронялися та знаходилися подалі від населених пунктів. Обравши склад, один з учасників групи винаймав вантажні автомобілі «КАМАЗ» для вивезення мішків із зерновими культурами. Поки тривав процес завантаження, учасники групи виставляли спостережні пости на шляхах, які вели до складів чи ангарів. А щоб убезпечити себе від переслідування працівників поліції, на шляхах прямування до об’єктів зловмисники розкидали саморобні шипи для проколу шин. Після завантаження викраденої продукції зловмисники прибирали за собою шипи. Зернові культури учасники групи вивозили та продавали на елеватор. Виручені гроші розподіляли між собою.

Учасники злочинної групи затримані в порядку ст.208 Кримінального процесуального кодексу України та знаходяться в ізоляторі тимчасового тримання. Призначено проведення низки експертиз з метою встановлення суми матеріальних збитків, нанесених фермерським господарствам. Відкриті кримінальні провадження за ч.3 ст.185 Кримінального кодексу України «Крадіжка» (карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років).

 

Відділ комунікації поліції Херсонської області

Схожі матеріали