Хатія Деканоїдзе закликає Верховну Раду підтримати діяльність поліції на законодавчому рівні (ФОТО, ВІДЕО)

clock
21.09.2016 15:37

Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе закликала Верховну Раду України підготувати законодавчу базу для Національної поліції. Про це вона заявила сьогодні, 21 вересня, під час засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

В першу чергу, мова йде про прийняття закону про кримінальні проступки, який значно розвантажить слідчих, і внесення змін до так званого «закону Савченко». Посилення потребують законодавство по боротьбі з організованою злочинністю в частині протидії «злодіям у законі» і норми про незаконний обіг зброї. На її думку, саме ці чинники є одними з ключових чинників зростання рівня злочинності.

«Все злодії, які засідали в Києві, яких вигнали з Росії, Грузії - вони в Києві і керують не тільки великими кримінальними і економічними справами, але і впливають на загальний кримінал», - зазначила глава Нацполіціі.

На думку Хатіі Деканоїдзе, вимагає змін і «закон Савченко», адже кожен десятий злочин пов'язаний з людьми, які були затримані і звільнені після прийняття цього закону.

Третя проблема, за словами глави Нацполіціі - це мотивація поліцейських і «кадровий голод» в рядах Національної поліції.

«Якби ви бачили, в яких умовах працює слідчий, патрульний, опер, який працює 24 години на добу. Ні комп'ютерів, ні високих зарплат», - заявила Хатія Деканоїдзе.

Глава Нацполіціі додала, що при таких умовах праці, на жаль, маємо брак професійних і мотивованих кадрів.

«Ніхто про це не думав протягом десятиліть. Немає людей, які керуватимуть. Це серйозна проблема всіх правоохоронних органів», - зазначила вона.

За словами Хатіі Деканоїдзе, інтерес до реформи залишається дуже високим, адже 90% усіх громадян стикаються з поліцією.

«У нас проблема не з реформою поліції, а з судовою реформою. Ми ловимо злочинців, а судді їх відпускають. Тому говорити глобально про реформу поліції дуже важко. З огляду на масштаби, за дев'ять місяців змінити щось дуже складно. Для цього потрібно більше часу», - зазначила глава Нацполіціі.

Департамент комунікації Національної поліції України

Схожі матеріали