Донеччина: Від початку року детективи спрямували до суду 29 кримінальних проваджень щодо понад півсотні злочинів

clock
09.04.2019 07:59

Відділ детективів Головного управління Нацполіції в Донецькій області поєднує функції оперативників та слідчих. Зміна формату слідчої роботи та впровадження оперативних методів дали змогу ефективніше протистояти злочинності. Завдяки зібраним поліцейськими доказам підозрювані в особливо тяжких злочинів притягнені до відповідальності.

За результатами першого кварталу 2019 року детективами закінчено 32 кримінальних провадження. З них 29 проваджень на 52 епізоди тяжких злочинів скеровано з обвинувальним актом до суду.

Поліцейські спільно з оперативниками по лінії боротьби з торгівлею людьми виявили та притягнули до кримінальної відповідальності чоловіка, який займався збутом порнографічних матеріалів за участі дітей. Обвинувальний акт відносно підозрюваного скерований до суду.

У співпраці з кіберполіцейськими затримано та доведено провину зловмисника, який за допомогою шахрайської схеми через інтернет викрав кошти на лікування онкохворої дитини у сумі 945 тисяч гривень. Підозрюваний заарештований та постане перед судом.

Зібрані детективами беззаперечні докази дозволили поставити крапку у досудовому розслідуванні серії розбійних нападів на аптеки та магазини Маріуполя. Рецидивісту, раніше судимому за аналогічні злочини, загрожує до 12 років позбавлення волі.

За підтримки управління протидії наркозлочинності задокументовано злочинну діяльність 9 наркоторговців, відносно 7 з них кримінальні провадження з обвинувальними актами вже скеровані до суду. Припинено збут таких заборонених речовин як амфетамін, опій та каннабіс.

В результаті успішної операції детективи та працівники карного розшуку ліквідували канал збуту боєприпасів з Маріуполя до міста Суми. Виробник зброї встановлений та затриманий, а її підпільне виготовлення та реалізація припинені. Зловмисник вже притягувався до кримінальної відповідальності за аналогічний злочин, однак продовжував займатись незаконною діяльністю. При цьому використовував засоби конспірації.

Крім того, викриті троє учасників незаконних збройних формувань, які у 2014 році здійснювали охорону та пропускний режим захоплених терористами державних адмінбудівель.

Також детективи розслідували низку злочинів, вчинених посадовими особами, що завдало державі мільйонних збитків.

Так, за втручання детективів у справу 2012 року припинено злочинні посягання на основне національне багатство України - землю.

Поліцейські довели провину працівників Держгеокадастру Лиманського району, які шляхом несанкціонованого втручання до Державного земельного реєстру штучно змінювали координати земельних ділянок та їх призначення для подальшого продажу приватним особам.

Дії обвинувачених кваліфіковані за ч.3 ст. 362 Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає до 6 років позбавлення волі.

До кримінальної відповідальності притягнутий заступник начальника Держгеокадастру Першотравневого району Донецької області, який, зловживаючи своїм службовим становищем, дозволяв продаж земель заповідного фонду, чим спричинив збитки державі на суму 440 тисяч гривень.

Не припиняється боротьба з корупційними злочинами. За підтримки обласної прокуратури завершено досудове розслідування за фактами систематичного хабарництва керівництвом фітосанітарної служби СЕС Донецької області. В межах цього кримінального провадження до кримінальної відповідальності притягнуто 3 посадовця.

Також детективи особисто розслідують найскладніші справи щодо порушень безпеки на виробництві. Специфіка цього виду посадових злочинів - складність огляду місця події після аварії в умовах небезпеки, необхідність розуміння виробничого процесу для виявлення технологічних порушень. За останні три місяці детективами скеровано до суду 3 кримінальних провадження з обвинувальними актами за ч.2 ст. 272 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції

Донецької області

 

Схожі матеріали