Арсен Аваков: Україна зробить усе можливе, аби прискорити процес лібералізації візового режиму з країнами ЄС (ФОТО)

clock
10.02.2017 15:17

Сьогодні, 10 лютого, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков зустрівся з Федеральним міністром внутрішніх справ ФРН Томасом де Мезьєром. Під час зустрічі сторони обговорили питання запровадження безвізу для України та нагальні питання щодо подальшої співпраці правоохоронних відомств обох країн.

Під час зустрічі обговорювались питання протидії контрабанді зброї, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та іншої продукції до ЄС на західному кордоні. Арсен Аваков підкреслив, що Міністерство внутрішніх справ готове до тісної взаємодії з німецькою стороною у боротьбі з тероризмом, особливо в контексті нещодавнього випадку теракту, вчиненого напередодні Різдва у Берліні, під час якого загинув і громадянин України та його дружина.

«Це є черговим свідченням того, що ми можемо стати мішенню для терористів у будь-який час та у будь-якому місці. І тому я ще раз наголошую на нашій готовності до всебічної взаємодії у цій сфері», - зазначив міністр.

Підписана минулого року Угода з Європолом сприятиме покращенню співробітництва України та ЄС у боротьбі з усіма видами злочинних проявів та тероризмом. МВС України вже співпрацює з Німеччиною у рамках двосторонньої міжурядової угоди про співробітництво у боротьбі з організованою злочинністю та тероризмом.

«Україна вже уклала Угоду з Європолом про обмін оперативними базами даних. Ми також домовилися з німецькою стороною про підписання Угоди про обмін оперативною інформацією в двосторонньому форматі «Німеччина-Україна», - повідомив Арсен Аваков.  

Це, додав він, сприятиме діяльності відомств обох країн у сфері боротьби із організованою злочинністю та тероризмом, а також сприятиме стабілізації ситуації, пов’язаної з нелегальною міграцією.

Завдяки вжитим заходам з боку обох країн кількість шукачів притулку з України в Німеччині у 2016 році значно зменшилася і складає незначну частку від загальної кількості переміщених осіб. Федеральний міністр внутрішніх справ ФРН Томас де Мезьєр звернувся до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханням вжити всіх заходів, аби з боку громадян України не виникало зловживань у зв’язку із запровадженням безвізового в'їзду у майбутньому.

«Ми розуміємо, що ви доклали максимум зусиль, аби виконати всі умови для отримання безвізового режиму, але ЄС має певний досвід, що пов’язаний з міграцією громадян Балкан після надання їм безвізового в'їзду. Першочергово, ми маємо узгодити всі суперечності та створити чіткий механізм тимчасового призупинення безвізового режиму для третіх країн у ЄС. Я сподіваюсь, що у найближчий час, ми зможемо завершити цей процес та перейти до голосування за надання безвізового режиму для України», - повідомив Томас де Мезьєр.

Глава МВС України запевнив, що відомство тримає це питання під контролем. З метою недопущення зростання страхів у населення Європи, пов'язаних із збільшенням кількості терактів і нелегальною міграцією, МВС України готове підтримати у провадженні європейську електронну систему отримання дозволу на в'їзд (ESTA), яка існує в США, Канаді, Австралії.

МВС України також готове ввести додаткову систему контролю та ідентифікації осіб через інтелектуальні камери під час перетину кордону.

«Ми розуміємо Вашу стурбованість і поділяємо її. Саме тому ми намагаємося вжити всіх заходів, аналізувати ситуацію та попереджати виникнення ризиків завчасно, аби Україна досягла мети – безвізового режиму з ЄС. Сподіваємось, що Німеччина підтримуватиме якомога швидше прийняття відповідного рішення в інституціях ЄС», - підкреслив міністр внутрішніх справ України.

Крім того Арсен Аваков подякував представникам Федерального Міністерства внутрішніх справ Німеччини за активну співпрацю та допомогу МВС України в процесах реформування вітчизняного сектора цивільної безпеки.

 У найближчий час заплановано розпочати співпрацю у сфері відеоспостереження та застосування так званих «body cams» - Україна готова поділитися своїм досвідом із німецькими колегами. Зазначимо, що в Німеччині планується запровадження мобільних відеокамер, які носитимуться поліцейськими на уніформі під час служби у Федеральній поліції – в Баварії наразі завершується тестовий період із використання «body cams».

Департамент комунікації МВС  України

Схожі матеріали