«Система цивільного захисту працює з урахуванням реалій», – Ігор Клименко

clock
09.10.2024 13:00

На цьому наголосив Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко під час масштабних тактико-спеціальних відпрацювань системи цивільного захисту Київської області в тому числі підрозділів системи МВС в умовах надзвичайних ситуацій, пов'язаних з аваріями на об’єктах енергетики, які виникли внаслідок ворожих атак в осінньо-зимовий період.

Також у заходах взяли участь заступник Міністра Олексій Сергєєв, Голова Національної поліції Іван Вигівський, Голова ДСНС Андрій Даник, начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, народний депутат Олег Бондаренко.

На відпрацюваннях реагування на надзвичайні події під час війни були присутні й міжнародні партнери. Серед них - директор офісу Німецького товариства міжнародного співробітництва в Україні (GIZ) Даніель Буше, аташе з правоохоронних питань Посольства Франції в Україні Жан-Марк Шамбон, радник з питань цивільного захисту Посольства Франції в Україні Жан-Ів Сіфуант, перший секретар Посольства Японії в Україні Нозому Ямашіта, голова представництва Шведського агентства цивільного захисту та готовності в Києві Марчін Патер, керівниця Офісу Генерального директорату Європейської Комісії з питань цивільного захисту та операцій гуманітарної допомоги в Україні Маріанна Франко та координатор швидкого реагування Офісу Генерального директорату Європейської Комісії з питань цивільного захисту та операцій гуманітарної допомоги в Україні Йоханнес Фромхольт.

Керівником відпрацювань підрозділів системи МВС було визначено заступника Голови ДСНС України Володимира Демчука.

Як зазначив Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, механізми взаємодії, напрацьовані Україною в умовах повномасштабного вторгнення рф, були центральним елементом цих відпрацювань. Україна має унікальний досвід реагування на надзвичайні ситуації в умовах війни, і цей досвід активно передається міжнародним партнерам, які високо цінують здобуті знання.

«Ми повинні розуміти стан готовності всіх об’єктів критичної інфраструктури, об’єктів життєзабезпечення населення до тривалих блекаутів, їх забезпеченість резервними джерелами живлення. Необхідно визначити сили і засоби, резерви для реагування у ДСНС, Національній поліції, Національній гвардії, у службах цивільного захисту області, комунальних підприємствах та відпрацювати алгоритми їх залучення», – наголосив Міністр.

До заходів були залучені всі ключові сили Київської області – органи управління обласної військової адміністрації, підрозділи ДСНС, Національної поліції, Національної гвардії України, енергетики, медики та комунальні служби.

Тренування відбувались одночасно на шести локаціях у Білоцерківському, Вишгородському, Броварському та Бучанському районах. За тактичним задумом, внаслідок масованої повітряної атаки рф сталось падіння уламків ракет на територіях електропідстанцій. Відбулось руйнування елементів їх конструкцій з утворенням окремих осередків пожеж.

Своєю чергою усі залучені служби відпрацьовували заздалегідь розроблені плани реагування, включаючи евакуацію населення, забезпечення аварійно-рятувальних робіт, та підключення об'єктів критичної інфраструктури до альтернативних джерел живлення.

Упродовж оперативних заходів керівники всіх служб в режимі реального часу доповідали Главі МВС по кожній локації щодо дій з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Загалом до тактико-спеціальних відпрацювань у Київській області було залучено майже 3200 осіб та понад 860 одиниць техніки.

«Система цивільного захисту працює з урахуванням реалій. І кожен з вас приймає у цьому безпосередню участь. Ми маємо пам‘ятати, що кожен з нас відповідальний за безпеку наших людей», – заявив Міністр внутрішніх справ України.

Зазначимо, що відповідні заходи відбуваються по всій території України задля відпрацювання оперативних дій у разі надзвичайних ситуацій.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали