Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який декриміналізує дрібні крадіжки та покращує роботу правоохоронних органів

clock
07.08.2024 17:30

Про це зазначено на сайті Парламенту в картці Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за дрібне викрадення чужого майна».

Метою законопроекту є врегулювання правовідносин в адміністративній та кримінально-правовій сферах шляхом забезпечення більш ефективного та справедливого застосування покарання за фактами дрібних крадіжок.

Згідно законопроекту, в Україні збільшується мінімальний поріг відмежування адміністративної та кримінальної відповідальності за вчинення крадіжки, шахрайства, привласнення або розтрати у 10 разів - з 0,2 до 2 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (з 302,80 грн до 3 028 грн). 

Також у законі викладена нова редакція статті 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), яка передбачає:  

  • розмежування відповідальності залежно від суми викраденого; 
  • запровадження відповідальності за повторність вчинення дрібної крадіжки; 
  • запровадження відповідальності за систематичні (три та більше разів) вчинення дрібної крадіжки. 

 

Згідно законопроекту, правоохоронцям забороняється закривати справи про повторне та систематичне вчинення дрібної крадіжки (частини 3 та 4 ст. 51 КУпАП) у зв’язку з малозначністю правопорушення (ст. 22 КУпАП). 

Також збільшено строки накладення адміністративного стягнення за вчинення дрібної крадіжки з 3-х до 6-ти місяців.

Розгляд справ про вчинення дрібної крадіжки судами буде відбуватись без обов’язкової присутності особи та протягом 15 діб (зараз 5 діб).  

За рахунок збільшення порогу вартості викраденого майна для кваліфікації правопорушень очікується зменшення кількості кримінальних проваджень за ст. 185  КК України (Крадіжка) від 10 тис до 30 тис проваджень щороку. 

 

Нова редакція статті 51. Дрібне розкрадання чужого майна

Дрібне викрадення чужого майна шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення чи розтрати, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (до 757 грн) тягне за собою:

  • накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • або громадські роботи на строк від двадцяти до тридцяти годин;
  • або адміністративний арешт на строк до п'яти діб. 

 

Згідно частини 1 цієї статті, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення становить від 0,5 до двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 757 до 3 028 грн), то відповідальність за правопорушення передбачає:  

  • штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин;
  • або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку;
  • або адміністративний арешт на строк від п'яти до десяти діб. 

 

Відповідальність за повторні правопорушення (згідно частин 1 або 2 статті 51)

Відповідальність за повторне правопорушення особою, яка вже була піддана адміністративному стягненню впродовж одного року, передбачає: 

  • штраф від трьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин;
  • або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку;
  • або адміністративний арешт на строк від десяти до п’ятнадцяти діб. 

 

Відповідальність за повторне правопорушення особою, яка три і більше разів впродовж одного року піддавалася адміністративному стягненню за дрібне викрадення чужого майна, передбачає:

  • штраф від шестисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; 
  • або адміністративний арешт на строк п'ятнадцять діб.

     

Реалізація ухваленого законопроєкту вдосконалює порядок кваліфікації дрібного викрадення чужого майна, сприяє покращенню діяльності правоохоронних органів, зосереджує діяльність Національної поліції на розкритті та розслідуванні тяжких та особливо тяжких злочинів, зменшує навантаження на судову систему.

Департамент комунікації МВС

Схожі матеріали