Володимир Зеленський: Нацгвардія стала незамінною в боротьбі з російською агресією на передовій та в підтриманні безпеки в тилу

clock
26.03.2024 15:15

На цьому Президент України наголосив 26 березня 2024 року під час офіційних заходів з нагоди 10-ї річниці створення Національної гвардії та випуску офіцерів Національної академії та Київського інституту НГУ.

Відбувся випуск 385 офіцерів, серед яких – 312 випускники Національної академії НГУ та 73 випускники Київського інституту НГУ. 12 офіцерів закінчили виші із золотою медаллю, 245 мають статус учасників бойових дій.

«Десять років, як слово «нацгвардієць» означає гордість і силу, необхідний результат у бою та надійність для держави Україна. На початку, у 14-му році, це слово – «нацгвардієць» – починалось із сенсу «доброволець». Зараз це теж зберігається. І кожен рік додає нашій Національній гвардії України ще одного значення, а саме – незамінності», – наголосив Глава держави.

Він зазначив, що нацгвардійці нарівні з іншими воїнами Сил оборони та безпеки беруть участь у боях проти росії, б’ються міцно й сміливо. Зокрема, підрозділи аеророзвідки Нацгвардії є надзвичайно ефективними за кількістю знищеної російської техніки та солдатів ворога. Понад 500 мобільних і стаціонарних вогневих груп НГУ знищують російські ракети та дрони щодня. А сапери Нацгвардії очищують українську землю від російських мін.

«Я вдячний усім солдатам та командирам, які служать українському народові та державі. Українська історія завжди пам’ятатиме героїчні сторінки написані воїнами підрозділів Національної гвардії України, у час захисту України у 2014 році і від російського вторгнення у 2022 році. Захист Харкова, оборона Київщини, бої проти російських терористів у 2014 році на Донбасі та захист життя на Донбасі зараз», – заявив Володимир Зеленський.

Також на заходах були присутні Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, командувач Національної гвардії України, бригадний генерал Олександр Півненко, голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко та т.в.о. голови ДСНС України Андрій Даник. Присутні спільно вшанували хвилиною мовчання пам’ять воїнів Національної гвардії та всіх захисників, які віддали свої життя в боях за незалежність України.

«Україна завжди пам'ятатиме усіх своїх людей, які билися і віддали своє життя заради нашої незалежності, майбутнього для українського народу», – зазначив Президент.

Також, під час урочистостей Президент Володимир Зеленський вручив військовослужбовцям Національної гвардії України державні нагороди.

Зокрема, орден «Золота Зірка» з рук Глави держави отримав Герой України капітан Артур Пруглов, який неодноразово проявляв мужність і професіоналізм в організації штурмів та прориву ворожої оборони. «Золоту Зірку» Героя України отримав і полковник Дмитро Власенко. Завдяки бойовим навичкам і його професійному керівництву, підрозділ НГУ успішно виконував бойові завдання та продовжує утримувати оборону на найважчих ділянках фронту.

Президент вручив нацгвардійцям ордени Богдана Хмельницького II та ІІІ ступенів, «За мужність» IІ та ІІІ ступенів. З метою відзначення високого професіоналізму, бойових заслуг, мужності та відваги особового складу Глава держави присвоїв почесні найменування та вручив бойові прапори військовим частинам НГУ. Володимир Зеленський вручив бойові прапори 13-й бригаді оперативного призначення НГУ, Центру спеціального призначення та Міжнародному центру НГУ.

Президент також присвоїв Східному територіальному управлінню Національної гвардії України почесне найменування «Харківське».

Стрічку «За мужність та відвагу» отримали 1-ша Президентська бригада оперативного призначення імені гетьмана Петра Дорошенка та 12-та бригада спеціального призначення імені Дмитра Вишневецького Національної гвардії України.

«Шановні наші Герої, Україна дякує вам, Україна пишається вами. Ми покладаємося саме на вашу хоробрість, ми впевнені у вашій міцності. Я вітаю вас з 10 річницею створення Національної гвардії України і бажаю вам завжди здобувати славу і перемоги для України, для всіх нас, для кожного і кожної. Слава Україні!», – заявив Президент Володимир Зеленський.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали