“Він б’є так, щоб не можна було зняти побої”: історія постраждалої від домашнього насильства

clock
09.04.2024 15:00

Понад 291 тисячу фактів домашнього насильства зареєстровано Національною поліцією України у 2023 році. Це на 20% більше, ніж у 2022 році. Кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень збільшилась на 80% (з 1498 до 2701). Окрім того, виявлено на 36% більше адміністративних правопорушень.


За прогнозами Аналітичного центру МВС на 2024 рік очікується збільшення кількості адміністративних правопорушень до 21%, а кримінальних до 30%. Упродовж лише двох місяців 2024 року в Україні зареєстровано на 56% більше кримінальних правопорушень пов’язаних з домашнім насильством.

Одна із жінок, яка терпіла психологічне, фізичне та економічне насильство упродовж двох років, працює держслужбовцем. Кожного дня вона вагається, чи потрапить додому. “Я проживаю в будинку з мамою та братом. Але свої документи, цінності та гроші там не тримаю. Я можу з дому не вийти зранку, ввечері можу не зайти і все залишиться в будинку. Брат може мене не випустити, замкнути, просто не пустити в хату. Або каже: “Пів години, і тебе тут не повинно бути”, - розповідає 61-річна жінка. 

Вперше за допомогою до поліцейських постраждала звернулася у 2020 році. Тоді помер її тато і жінка вирішила переїхати до 88-річної мами, аби доглядати її. У будинку батьків мешкав і її 63-річний брат. 

Шахрайським шляхом він намагався заволодіти документами на батьківський будинок та за довіреністю отримує пенсію матері. Через це між братом та сестрою стався конфлікт і він побив жінку. 

“Він мене сильно побив тоді. Я написала заяву у відділку. Там був адміністративний штраф. Але його це не зупинило, він продовжував мене бити”, - каже постраждала.

Наступного разу із заявою до правоохоронних органів жінка звернулася уже в серпні 2022-го. Тоді терпець знов урвався.

“Я прийшла додому. Це була неділя. Я зайшла в будинок. Він почав кричати на мене, обзивати, матюкатися і вдарив. Ударив раз, ударив другий. Я злякалася, не викликала мобільну бригаду “102”, а побігла до сестри. Вона живе поряд. Я пішла до неї і вже вона викликала поліцію. Він старається бити так, щоб не можна було зняти побої. Зазвичай, б’є по голові”, - згадує постраждала. 

Того разу жінці він зламав руку. За словами постраждалої, мета кривдника — вижити її з батьківської хати. Упродовж двох років поліцейські постійно підтримували та надавали необхідну допомогу жінці. Упродовж 2022-го на кривдника було складено 11 протоколів. Кримінальне провадження порушено за ст. 126 та 190 КК України. Нині справу скеровано до суду. Уже відбулось перше слухання.

У зв’язку із тим, що подібні випадки далеко не поодинокі Міністерство внутрішніх справ України спільно з нардепами ініціювали зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності для осіб, які вчинили домашнє насильство чи насильство за ознакою статі.

Законопроєктом № 8329  "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція)" пропонується посилити відповідальність за вчинення домашнього насильства чи насильства за ознакою статі. Це, зокрема, збільшення вдвічі розмірів штрафів за вчинення домашнього насильства та збільшення розмірів штрафів за невиконання термінового заборонного припису.

 

Департамент комунікації МВС України

 

 

Схожі матеріали