«Війна створює сприятливий ґрунт для насильства», – Катерина Павліченко в інтерв’ю «Укрінформ»

clock
07.08.2024 17:00

Заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко в інтерв’ю виданню «Укрінформ» розповіла про збільшення кількості випадків домашнього насильства в Україні. Вона зазначила, що на це повпливала загальна ситуація в країні спричинена війною.

«Повернення ветеранів із фронту – один із таких чинників. Потрібно враховувати те, що тепер ті, хто є військовими, ще кілька років тому були цивільними, і дехто з них мав певні складні ситуації у своїх родинах, що відображалося також на можливому домашньому насильстві. Насправді війна створює сприятливий ґрунт для насильства загалом. Це і постійна тривога, і втрати – хтось втратив житло, хтось – рідних, хтось був змушений переїхати. Це все формує емоційне виснаження нашого суспільства», – заявила Катерина Павліченко.

Заступниця Глави МВС розповіла, що для відомства важливо вдосконалювати механізми реагування на ці злочини, йдеться як про роботу поліцейських так і законодавство, відповідно до якого кривдників притягують до відповідальності:

«Україна постійно вдосконалює своє законодавство і робить це, навіть незважаючи на воєнний час. Зокрема, змінюється законодавство в контексті запобігання та протидії домашньому насильству. Наприклад, цього року Президент підписав закон, який посилює адмінвідповідальність за вчинення домашнього насильства. Там є досить багато новел, які, на мою думку, поліпшать ситуацію щодо домашнього насильства, а також поліпшать реагування поліції на це явище».

Також Катерина Павліченко вкотре наголосила, що у суспільства має бути нульова толерантність до насильства.

«Війна – це вже суцільне насильство. Ми маємо формувати в нашому суспільстві культуру недопущення замовчування, культуру повідомлення про домашнє насильство, якщо воно сталося. Я сподіваюся, що ми, наше суспільство, все ж таки вже відходимо від позиції на кшталт «моя хата скраю, нічого не знаю», і якщо за дверима, наприклад, сусіда щось таке відбувається, то не пройдемо повз», – додала заступниця Міністра.

Окремо, Катерина Павліченко розповіла про спеціальні центри «Барнахус» де працюють з дітьми, які постраждали від насильства.

«Барнахус» – це центр, у якому відповідні спеціалісти працюють із дітьми, які постраждали від насильства або стали свідками такого насильства. Важливість процесуальних дій, які там проводять із дитиною, полягає в тому, що в одному місці збираються всі фахівці, необхідні у кримінальному провадженні. Тобто, щоб не допустити повторного травмування дитини. І так мінімізується вплив на дитину, щоб вона щоразу не проговорювала ці речі окремо для слідчих, окремо для прокурорів», – каже Катерина Павліченко.

Вона зазначила, що усі фахівці, які працюють у «Барнахусах», проходять відповідне навчання. Тобто ювенальні поліцейські, слідчі, прокурори та інші проходять це навчання і вже точно знають, як працювати з дитиною під час проведення процесуальних дій у «Барнахусі». 

«Це – досвід європейських країн, і це дає змогу створити більш безпечне і доброзичливе середовище для дітей та підвищити ефективність розслідування злочинів щодо неповнолітніх», – додала Катерина Павліченко.

Так, за даними Національної поліції, з початку 2024 року в українських центрах «Барнахус» було опитано 135 дітей-потерпілих і 60 дітей-свідків.

Наразі в різних областях України функціонує 12 таких центрів: на Вінниччині, Житомирщині, у Києві, Кропивницькому, Миколаєві, Одесі, Тернополі, Чернівцях, Полтаві, Сумах, Луцьку, Черкасах.

Також планується, що у 2024 році до цієї мережі «Барнахусів» долучаться Дніпро і Львів.

Повне інтерв’ю можна прочитати за посиланням.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали