«Від цього залежить безпека наших рубежів», – Ігор Клименко про запуск Координаційного центру інтегрованого управління кордонами

clock
22.04.2024 18:00

Сьогодні, 22 квітня, Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко разом із Віцепрем’єр-міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгою Стефанішиною відкрили Координаційний центр інтегрованого управління кордонами. Відповідно до рішення Кабінету Міністрів задля тіснішої взаємодії центр створено на базі Ситуаційного центру МВС України.

Участь у відкритті Координаційного центру взяли Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова, представник відділу міжнародного співробітництва Агенції прикордонної та берегової охорони Frontex Павел Слівінскі, а також представники Офісу Президента України, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ, Державної прикордонної служби, Національної гвардії, Державної міграційної служби, народні депутати та інші.

“Ідея побудови такого центру виникла через ті виклики, які стоять перед країною – вони зобов'язують нас працювати цілодобово. Присутність усіх служб в одній точці для обміну інформацією та прийняття консолідованого рішення – якраз це і підштовхнуло нас до створення цього центру. Для того, щоб збирати та аналізувати усю необхідну інформацію, а також використовувати спільні бази даних і програмне забезпечення країн ЄС ми і розробили такий центр”, – заявив Глава МВС України Ігор Клименко під час презентації центру.

Як відомо, створення Координаційного центру інтегрованого управління кордонами є одним з ключових критеріїв вступу України до Європейського Союзу, що передбачено в Регламенті Європейського Парламенту і Ради ЄС як основна вимога для усіх держав-членів ЄС.

Ігор Клименко наголосив, що основним завданням центру є комплексне висвітлення ситуативної картини у сфері захисту та охорони державного кордону у режимі 24/7.

“Сьогодні ми говоримо про спільний кордон та обмін даними з нашими європейськими партнерами. Це дозволить нам саме у цьому центрі обмінюватися інформацією і щодо кордону, і щодо наших громадян, а також стосовно будь-яких злочинних проявів”, – заявив Міністр внутрішніх справ України.

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина наголосила, що створення даного центру – це одна з умов на шляху України до ЄС, адже спільне управління кордонами допоможе попередити майбутні виклики:

“Дякую нашим прикордонникам за надійний тил та безпеку в умовах повномасштабної війни. Наразі ми дійсно є не лише партнерами, але й майбутніми членами ЄС, а створення Координаційного центру інтегрованого управління кордонами – це є один з пунктів нашої міцної співпраці”.

Своєю чергою Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова зазначила, що створення даного центру – це велика інвестиція, у те, аби Україна в майбутньому була у безпеці:

“Наша зустріч – це активна взаємодія, яка необхідна вам для вступу у ЄС. Ми дійсно тут, аби підтримати вас. І створення такого центру у вас в країні – це дуже важливо, адже це об’єднує ЄС, як з боку людей, так і з боку постачання товарів. Ми маємо захищати наші спільні кордони. Пам’ятайте, що даний крок наближає вас до ще більшої взаємодії з країнами ЄС”.

 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали