Контраст
Шрифт

В умовах воєнного стану пріоритетні завдання поліцейських Кіровоградщини – допомога людям та забезпечення безпеки, – Роман Козьяков

clock
05.12.2022 13:40

Очільник обласного главку поліції розповів про особливості служби правоохоронців під час широкомасштабної російської агресії, впровадження в регіоні безпекових проєктів у нових реаліях, а також про долучення поліцейських до роботи з переселенцями та діяльність колег на деокупованих територіях.

Як змінилася робота поліцейських Кіровоградської області з 24 лютого?

Від початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну співробітники поліції Кіровоградщини виконували ряд функцій, які  були пов’язані із забезпеченням публічної безпеки та порядку на території обслуговування, виявлення осіб, що працювали або діяли в інтересах ворога. Також забезпечувалася робота щодо регулювання дорожнього руху під час пересування транспортних засобів зі сходу на захід України, а також із південної частини нашої держави територією області. Виникали ситуації, які потребували присутності поліцейських на дорозі, на певних ділянках місцевості, у зв’язку з відсутністю знаків чи покажчиків населених пунктів. Поліцейські спрямовували потоки транспортних засобів у потрібному напрямку.

На момент вторгнення на території області було розгорнуто ряд блокпостів, де разом із громадськістю, учасниками територіальної оборони, бійцями Національної гвардії проводилися заходи, спрямовані на перевірку транспортних засобів і підозрілих осіб, які пересувалися по області. Також було створено відповідні наряди, які в денний та у нічний час – на період дії комендантської години здійснювали патрулювання, перевірку осіб, що викликали підозру. Відпрацьовувались особи, стосовно яких була інформація щодо причетності до діяльності в інтересах ворога.
 
Кіровоградщина стала новою домівкою для десятків тисяч мешканців інших областей. Як поліцейські долучаються до їх інтеграції та адаптації до життя в нових умовах?

На теперішній час на території області мешкають понад 92 тисячі переселенців, з них більше 26 тисяч дітей. Певна частина діяльності поліції Кіровоградщини пов’язана зі сприянням безпечному та комфортному перебуванню в регіоні саме цих громадян. Зокрема певна частина зусиль зосереджена на роботу з дітьми для подальшої їхньої адаптації та забезпечення процесу навчання у школах й інших освітніх закладах. Відповідно у серпні проведені наради з Департаментом освіти Кіровоградської ОДА та визначено напрямки і специфіку роботи з переселенцями. На виконання доручення Міністра внутрішніх справ та Голови Національної поліції України забезпечено перебування співробітників поліції у школах, визначення алгоритмів дій у випадку повітряної тривоги, моделювання ситуацій, пов’язаних із перебуванням дітей у закладах освіти та можливою небезпекою, яка може виникати. Разом із представниками Державної служби з надзвичайних ситуацій визначено порядок дій, перебування в укриттях, своєчасне реагування на ті чи інші події чи інформацію. Також приділено увагу інтеграції діточок-переселенців, спілкування з ними, недопущення будь-яких правопорушень у шкільному середовищі.
 
Як вдається в умовах воєнного стану і надалі реалізовувати безпекові проєкти в області? Яка загалом ситуація з формуванням безпекового середовища?

Кіровоградська область бере участь у проєкті «Вихователь безпеки», який впроваджується загалом у державі. Шестеро представників територіальних громад пройшли навчання і зараз працюють у закладах освіти з дітьми. Проєкт наразі триває, від нашої області ще два вихователі безпеки будуть направлені на навчання. Це є допоміжною складовою у створенні безпекового середовища безпосередньо у школах.

Також на Кіровоградщині продовжується впровадження проєкту «Поліцейський офіцер громади». На сьогодні маємо 25 громад, де працюють 36 поліцейських. До кінця року планується долучення до проєкту ще чотирьох громад, що дозволить нам посилити поліцейську присутність із метою створення безпекового середовища на ще більшій кількості територій.

Поліцейські офіцери поліції, дільничні офіцери, ювенальні поліцейські продовжують профілактичну роботу, що також сприяє підтриманню на належному рівні стану правопорядку на території області.
 
Чи змінилася робота поліцейських, зважаючи на вимушені відключення електропостачання? Яку додаткову допомогу правоохоронці можуть надати громадянам у цій ситуації?

В умовах відключення електропостачання поліцейськими Кіровоградщини проводяться посилені патрулювання. Визначені об’єкти критичної інфраструктури та соціальної сфери, що потребують посиленої уваги, визначені маршрути патрулювання, на яких несуть службу як поліцейські, так і представники добровольчих формувань територіальних громад та бійці Національної гвардії.

На випадок тривалого відключення електроенергії розроблено алгоритм дій та маршрути патрулювань поліцейських і представників ДФТГ, громадських формувань, приватних охоронних структур щодо перебування та забезпечення публічної безпеки на вказаних територіях.

Розгорнуто 303 пункти обігріву та пункти незламності. Маршрути патрулювання поліцейських наближені до місць їх розташування. Також Державна служба з надзвичайних ситуацій в області розгорнула 49 пунктів незламності. До 27 територіальних підрозділів поліції Кіровоградщини громадяни можуть звернутися, щоб отримати допомогу, обігрів, зарядити мобільні пристрої, або інші гаджети у випадку відсутності електропостачання.
 
Чи залучаються правоохоронці з Кіровоградської області до несення служби на території інших регіонів? Які саме виконують завдання?

Поліцейські Кіровоградщини не тільки несуть службу на території області, а й за наказом Голови Нацполіції частина співробітників відряджена до деокупованої території Херсонської області, де документують воєнні злочини, виявляють осіб, які працювали в інтересах ворога, патрулюють територію, а також здійснюють інші стабілізаційні заходи та надають допомогу людям.
 
Професійне, відповідальне, патріотичне ставлення до виконання своїх службових обов’язків сприяє наближенню нашої Перемоги.

Схожі матеріали
Діяльність