Уряд затвердив основні вимоги щодо облаштування захищених просторів у закладах освіти

clock
13.08.2024 17:23

Сьогодні, 13 серпня, Кабінет Міністрів України затвердив постанову про Порядок реалізації експериментального проєкту щодо створення в будівлях і спорудах закладів освіти захищених просторів (приміщень для фізичного захисту).

Йдеться про приміщення на підвальних, цокольних, перших поверхах, де учні та викладачі можуть захиститися від небезпек і засобів ураження під час повітряної тривоги.

Використання таких просторів є тимчасовим і засновники закладів освіти зобовʼязані облаштувати протирадіаційні укриття або споруди подвійного призначення.

Захищені простори - це частини будівлі, які укріплені габіонами чи залізобетонними конструкціями відповідно до Порядку, мають евакуаційні та аварійні виходи, повинні вміщувати усіх учнів, викладачів, працівників закладу освіти. 

Аби гарантувати учням безпечні умови для здійснення очного навчання визначено відповідні вимоги:

  • розташування простору в основній будівлі закладу освіти або близько до неї (рекомендовано до 100 м);

  • захисні простори не можна влаштовувати поряд із резервуарами з небезпечними хімічними, легкозаймистими, горючими та вибухонебезпечними речовинами;

  • через захисний простір не проходять водопровідні та каналізаційні магістралі, інші магістральні інженерні комунікації (за винятком внутрішньобудинкових  інженерних мереж);

  • простори не можуть зазнавати негативного впливу ґрунтових, поверхневих, технологічних або стічних вод;

  • приміщення повинні мати рівну підлогу, придатну для встановлення лав та інших місць для сидіння та лежання;

  • простори мають бути забезпечені електроживленням та штучним освітленням;

  • у приміщеннях не повинні зберігатися легкозаймисті, хімічно-небезпечні речовини;

  • приміщення мають перебувати в задовільному санітарному та протипожежному стані (відповідно до протипожежних та санітарних правил);

  • мають бути не менше ніж два евакуаційні виходи, один з яких може бути аварійним (у разі місткості менше ніж 50 осіб та відстані від найвіддаленішої точки приміщення до виходу не більше 25 м — у ньому допускається наявність одного евакуаційного виходу);

  • приміщення мають бути пристосовані для вільного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (для закладів освіти з наявністю зазначеної категорії осіб).

Відтак, ОВА та органи місцевого самоврядування впродовж одного місяця з дня набрання чинності постанови мають розробити та затвердити план заходів з облаштування захисних споруд цивільного захисту на період до кінця 2027 року та забезпечити його реалізацію.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали