Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

clock
26.07.2024 17:15

Захід проходив з 14 по 19 липня у місті Фінікс штату Арізона (США). До складу делегації увійшли народний депутат України, заступник Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності, представник Президента України у Верховній Раді Галина Михайлюк,  т.в.о. начальника управління організації Служби освітньої безпеки НПУ Надія Ситник, представники Національної поліції та Міністерства внутрішніх справ. Візит відбувся за сприяння відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні. 

National Association of School Resource Officers, NASRO - це асоціація шкільних офіцерів правопорядку, шкільних адміністраторів та фахівців з охорони і безпеки шкіл, які працюють як партнери задля захисту учнів, викладачів, персоналу та шкільної громади. Національна асоціація шкільних кураторів забезпечує найвищу якість підготовки шкільних правоохоронців задля сприяння підвищенню безпеки дітей та шкіл. 

Під час Національної конференції зі шкільної безпеки у США українська делегація посилено працювала над трьома основними напрямами – це ключові підходи організації безпеки в школах, оперативне реагування на надзвичайні ситуації і безпекові загрози під час навчання та допомога постраждалим після можливого травматичного досвіду.

«У реаліях воєнного часу створення безпечного середовища та мінімізації загроз у закладах освіти є одним з пріоритетів для правоохоронного сектору в Україні. Тож ключове завдання нашої делегації – перейняти важливий досвід американських фахівців у цій галузі та імплементувати провідні практики в українську систему», - наголосила представник Президента України у Верховній Раді Галина Михайлюк.

Під час конференції американські фахівці презентували учасникам ефективні практики із запобігання та реагування на надзвичайні ситуації, які можуть впроваджуватися в українських школах.

Загалом під час проведення заходів NASRO-2024 представники української делегації відвідали лекції та пройшли понад 30 навчальних секційних тренінгів. Це теоретичні та практичні заняття з основ ефективної програми підготовки шкільних офіцерів безпеки, процесу їх відбору та навчання. 

Учасники пройшли навчання із критичного аналізу інцидентів з масовими жертвами у початкових школах та отримали нові навички розпізнавання потенційного злочинця. Практикували організацію ефективних шкільних навчань у надзвичайних ситуаціях та покроково відпрацювали дії шкільних офіцерів у критичних ситуаціях. У теорії та практиці вони розвивали навички культури безпеки у школі та стресостійкість шкільного офіцера.

Окрім навчань українська делегація взяла  участь у проведенні консультацій та обміні досвідом із шкільними офіцерами безпеки  з різних округів Сполучених штатів Америки та експертами із питань шкільної безпеки. 

«Наша служба створена нещодавно, але в нас є важливе завдання – забезпечити безпеку дітей у закладах освіти. Це надвідповідальність в умовах повномасштабної війни. Важливо було ознайомитися з моделлю шкільного поліцейського, яка функціонує у США вже більше 20 років, почерпнути досвід американських колег, порівняти його з українськими реаліями. Є над чим працювати. Не зупиняємося і разом з парламентарями, Міністерством внутрішніх справ робимо все для того, аби офіцер Служби освітньої безпеки з’явився у кожному навчальному закладі країни», - зауважила т.в.о. начальника управління організації Служби освітньої безпеки Національної поліції України Надія Ситник.

За результатами відрядження української делегації до США та її участі в NASRO-2024 отримані попередні домовленості про подальшу взаємодію із Національною асоціацією шкільних офіцерів безпеки. Вони стосуються підготовки тренерів для роботи з інспекторами “Служби освітньої безпеки” України.

Як відомо, проєкт "Офіцери Служби освітньої безпеки" реалізується в Україні за ініціативи керівництва держави та за участі Міністерства внутрішніх справ, Міністерства освіти і науки, Національної поліції. Мета створення - захистити дітей в умовах повномасштабної війни та сформувати повноцінне безпекове середовище після її завершення.

Інспектори Служби освітньої безпеки (СОБ) мають функціонал, який значно відрізняється від діючої програми шкільних офіцерів поліції. Зокрема, до основних функцій інспекторів СОБ належить правоохоронна, наставницька і просвітницька.

Завдання офіцерів СОБ - організувати безпечні умови під час навчального процесу. Поліцейський буде координувати пропускний режим, допомагати учням вирішувати будь які конфлікти мирним шляхом, запобігати правопорушенням, займатися патріотичним вихованням та мотивувати школярів до активної життєвої позиції.

У планах до кінця 2024 року забезпечити офіцерами Служби освітньої безпеки до 2000 шкіл по всій території України. В пріоритеті - навчальні заклади загальної середньої освіти прикордоння, та ті, що працюють в очному та змішаному режимах. 

Принцип розподілу інспекторів: один поліцейський на один навчальний заклад. Він буде знаходитися в закріпленій школі на постійній основі, аби ефективно взаємодіяти з усіма учасниками освітнього процесу. 

Процес навчання та підготовки офіцерів СОБ орієнтований на отримання ключових навичок - координації з учасниками освітнього процесу різної вікової категорії, розумінні принципів інклюзивного навчання і безбар'єрності, основ психології та відновлювальної комунікації.

Департамент комунікації МВС

Схожі матеріали