Контраст
Шрифт

У НГУ нацгвардійці мають змогу покращувати свій психоемоційний стан завдяки арт-терапії

clock
07.06.2023 17:40

Психологи Південного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України розпочали цикл практичних занять в режимі конференції, які об’єднані спільною назвою, але відрізняються своїми цілями та методами.

Практикум під назвою «Дерево» презентує унікальне поєднання арт-терапії та білатеральної стимуляції мозку. Це новаторський і ефективний підхід до психотерапії, у якому творчий процес грає ключову роль у поліпшенні психічного благополуччя. Практика спрямована на підвищення емоційної гнучкості, стабілізацію психоемоційного стану та гармонізацію міжпівкульних зв’язків мозку.

На початковому етапі заняття психологи проводять медитацію, щоб допомогти клієнтам ототожнити себе з рослиною. Дерево, з його глибоким корінням, міцним стовбуром і гілками, служить символом стабільності, зростання та розвитку. Потім учасникам пропонується намалювати дерево на великому листі, використовуючи два олівці різного кольору із закритими очима. Завдяки використанню обох рук одночасно відбувається білатеральна стимуляція, що активізує обидві півкулі мозку та сприяє гармонійній роботі нейронних зв’язків. Творчий процес стимулює уяву, емоційне самовираження та аналітичне мислення. Після закінчення малювання керівник заняття пропонує вибрати помічника, захисника (наприклад, фігурку, домальований елемент або карту МАК) для свого дерева та знайти додаткове джерело зростання. Незважаючи на онлайн-формат, учасники заняття мають можливість поділитись своїми враженнями та відвідати «намальований світ» один одного.

Заняття «Дерево» також має діагностичний аспект. Аналізуючи зображення дерева та обговорюючи з клієнтами свої переживання, психолог отримує інформацію про їх емоційний стан, внутрішній світ і здатність до адаптації. Це допомагає краще зрозуміти людину та визначити відповідні стратегії для його підтримки та розвитку.

Національна гвардія України

Схожі матеріали
Діяльність