У ДСНС обговорили розвиток підрозділів добровільної пожежної охорони

clock
10.03.2024 11:30

В Україні триває процес утворення й розвитку добровільної пожежної охорони (ДПО). Про це йшлося під час спеціальної семінар-наради, проведеної за ініціативи Державної служби України з надзвичайних ситуацій та за участі голови  Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка.

На сьогодні  в Україні спільно з підрозділами ДСНС несуть службу 1057 пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони, майже 20,7 тис. пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони. Втім, за розрахунками ДСНС для забезпечення потреб на території громад відповідно до існуючих розрахунків залишається необхідність у додатковому створенні ще 3153 підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони.
 
Добровільна пожежна охорона є складовою єдиної державної системи цивільного захисту. Це сучасні «герої серед своїх".  Тому в нинішніх умовах важливим і необхідним є утворення таких підрозділів у віддалених населених пунктах сільської місцевості.

"Найбільш гостро стоїть питання організації гасіння пожеж у місцевостях, де існує багато населених пунктів, до яких державний пожежно-рятувальний підрозділ може прибути тільки через значно триваліший час», -повідомив заступник Голови ДСНС Роман Примуш. 
Одним із вирішення цієї проблеми  може стати

залучення до добровільних пожежних команд ветеранів. І це буде ефективним інструментом адаптації й реінтеграції військовослужбовців після повернення з війни.

Учасники наради-семінару  обговорили нагальні питання стосовно створення  єдиного посібника й уніфікованих методичних рекомендацій щодо утворення ДПО та можливостей залучення ветеранів до добровольчого руху. Також обговорили етапи реалізації проєкту «Я-Доброволець». 

За матеріалами ДСНС

Схожі матеріали