"Співпраця МВС України та Польщі набуває нової форми активності", – Ігор Клименко

clock
21.10.2024 19:10

Про це Міністр внутрішніх справ України заявив під час зустрічі з Міністром внутрішніх справ та адміністрації Республіки Польща Томашем Семоняком 21 жовтня 2024 року у Кракові. 

У вітальному слові Ігор Клименко подякував Польщі за незмінну підтримку України. 

«Пане Міністре, я хотів би подякувати Вам за запрошення. З першого дня широкомасштабної війни саме Польща стала для нас одним із найнадійніших партнерів. Та  відкрила для нас свій кордон – більшість громадян України перетинали саме польський кордон у пошуках прихистку», – розпочав звернення до Міністра внутрішніх справ та адміністрації Польської Республіки очільник МВС України Ігор Клименко. 

Міністр внутрішніх справ поінформував польського колегу про масштабні обстріли України і розповів про відпрацювання готовності роботи оперативних служб під час блекаутів, які минулими тижнями відбулись за участі усіх екстрених служб, енергетиків, органів державної та місцевої влади.

«Цілі ворога, в першу чергу, – знищення нашої цивільної та енергетичної інфраструктури. Пане Міністре Семоняк, я знаю, що ви приділяєте значну увагу саме цивільному захисту. Ми можемо працювати разом враховуючи те, що Україна доєдналась до Механізму цивільного захисту ЄС», – заявив Міністр внутрішніх справ України. 

Очільник МВС України запропонував скоординувати зусилля і у найближчий час організувати роботу українсько-польських робочих груп задля обміну досвідом щодо цивільного захисту населення. Зараз Україна працює над створенням нової системи оповіщення населення про надзвичайні ситуації.

«Ми хочемо перейняти найкращий досвід країн Європейського Союзу, щоб наші громадяни отримували максимальну інформацію про ймовірні загрози та небезпеки», – зазначив Ігор Клименко

Своєю чергою Міністр внутрішніх справ та адміністрації Республіки Польща Томаш Семоняк під час обговорення систем оповіщення населення про надзвичайні ситуації відзначив напрацювання України у сфері цивільного захисту за час повномасштабної війни.

«Ми зацікавлені у питаннях, повʼязаними із системами оповіщення населення. Ми бачимо, наскільки багато Україна зробила, зокрема коли йдеться про оповіщення щодо повітряних тривог. Тож і ми охоче ознайомимомсь з вашим досвідом», – заявив очільник Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Польщі.

Окрім цього Ігор Клименко повідомив, що Україна продовжуватиме ділитися інформацією щодо російських воєнних злочинців: від початку повномасштабного вторгнення слідчі Національної поліції зафіксували понад 133 тисячі воєнних злочинів.

Одним із важливих питань зустрічі стало питання боротьби із гібридними загрозами росії: дезінформація, злочини, вчинені завербованими у соцмережах громадянами, псевдозамінування. Тиждень тому поліцейські за кілька годин опрацювали близько 2400 повідомлень про замінування. Також правоохоронці затримують завербованих громадян, які вчиняють підпали автомобілів та обʼєктів інфраструктури на замовлення росії. Гібридні загрози є викликом не лише для України – зазначив Томаш Семоняк.

Під час перемовин Міністри внутрішніх справ України та Польської Республіки обговорили питання протидії організованій злочинності, безпеку на кордоні, виклики, повʼязані із застосуванням безпілотників. Нині Україна опрацьовує проєкт міжурядової Угоди у сфері боротьби зі злочинністю, яка має бути підписана вже за кілька місяців.

Також Томаш Семоняк підтримав пропозицію Ігоря Клименка щодо направлення до Польщі фахівців з вищих навчальних закладів системи МВС України для ознайомлення із польською системою спеціалізованої освіти, зокрема процесом підготовки поліцейських. 

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко привітав Польщу із прийдешнім у 2025 році головуванням у ЄС. Томаш Семоняк запевнив Україну у непохитній підтримці, зокрема на шляху до Європейського Союзу. 

«Ціль повинна бути чіткою: Україна в Європейському Союзі. Україна в НАТО. Україна – частина Заходу», – заявив Томаш Семоняк.

Резюмуючи зустріч, Ігор Клименко закликав Томаша Семоняка здійснити офіційний візит до України задля ще глибшого ознайомлення із викликами, з якими щодня стикаються підрозділи системи МВС, боротьбою наших військових на фронті, роботою системи цивільного захисту тощо. Міністр внутрішніх справ та адміністрації Республіка Польща Томаш Семоняк із вдячністю прийняв запрошення.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали