Слідчі Нацполіції пройшли навчання у Гаазі щодо розслідування воєнних злочинів

clock
18.10.2023 16:20

Тренінг організовано за сприяння Консультативної Місії Європейського Союзу в Україні для керівників слідчих органів поліції, які безпосередньо пов'язані з організацією розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту. 

За 5 днів у Нідерландах слідчі Нацполіції підвищили кваліфікацію в таких напрямах:

— розслідування воєнних і міжнародних злочинів, скоєних членами збройних сил;

— стимулювання національних розслідувань і переслідувань за міжнародні злочини;

— права збройних конфліктів та окупації;

— міжнародні права людини та міжнародна відповідальність;

— функціонування бази даних основних міжнародних злочинів;

— співпраця з Євроюстом та інші навички у документуванні та розслідуванні воєнних злочинів, які в умовах широкомасштабної війни з рф є для українських правоохоронців пріоритетними. 

«Слідчі Нацполіції розпочали більше 97 тисяч кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів, скоєних військовими рф, і вони жахають жорстокістю, з якою росіяни ставилися до мирного населення», — розповіла начальник управління організації розслідувань злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Головного слідчого управління Нацполіції Христина Подиряко.

Вона додала, що масові розстріли, депортації, знущання, зґвалтування, умисне плюндрування та розкрадання приватної власності та цінностей — це ті факти, які розслідують слідчі. 

«За ці майже 20 страшних місяців ми опанували унікальні для поліцейських навички з використанням новітніх технологій і можливостей. Міжнародний досвід допоможе нам переглянути підходи до організації досудового слідства таких злочинів, щоби його результати враховувалися не тільки в національних, але і в міжнародних судових органах. І щоб жоден воєнний злочинець не уникнув законного та справедливого покарання будь-де у світі», — зазначила Христина Подиряко.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного російського вторгнення для документування й розслідування воєнних злочинів росіян у Нацполіції створені та ефективно функціонують:

— два спеціалізованих управління з документування та з розслідування воєнних злочинів. Їх відділи діють не тільки на базі центрального апарату, але й у 9 прифронтових регіонах країни;

— міжвідомча база «Воєнний злочин», яка містить дані про понад 236 тисяч осіб і поліцейські обмінюються даними про цих злочинців не тільки з правоохоронними органами та силами оборони України, але і з Європолом та іншими міжнародними партнерами, які допомагають у розслідувані цих злочинів;

— інші OSINT–інструменти, як-от верифікація воєнних злочинців у соціальних мережах і розпізнання їх облич за допомогою мережі з понад 30 мільярдів зображень, отриманих з відкритих джерел. Отримуються та аналізуються супутникові знімки, використовується технологія розпізнавання голосу та порівняння голосових сигнатур;

— 20 отриманих від американських партнерів ДНК-лабораторій ANDE для проведення швидкого відбору біологічних зразків безпосередньо  на місцях прильотів ракет після пожеж і у братських могилах, де часто знаходять лише фрагменти тіл. Завдяки сучасному устаткуванню криміналісти Нацполіції роблять це всього за півтори години і нерідко — майже зі стовідсотковою результативністю. 

Навчальний візит та його результати розширять уже здобуті слідчими поліції навички розслідування воєнних злочинів, а міжнародний досвід допоможе українським слідчим переглянути підходи до організації досудового слідства таких злочинів, щоб його результати могли бути враховані не лише в національних, але і в міжнародних судових органах. І щоб жодний воєнний злочинець не уникнув законного та справедливого покарання.

Національна поліція України

Схожі матеріали