Слідчі Нацполіції повідомили про підозру військовослужбовцю росії у розстрілі беззбройного мешканця Ірпеня

clock
27.09.2022 18:50

Встановлено, що перед вбивством російські військові знущалися з чоловіка, примушували ходити по замінованій ділянці лісу, а потім, коли він перебував у безпорадному стані зі зв’язаними за спиною руками, розстріляли його з автоматичної зброї.

Слідчі Головного слідчого управління здійснюють досудове розслідування за фактами воєнних злочинів, вчинених збройними силами російської федерації на території міста Ірпінь.

У березні збройні сили російської федерації окупували м. Ірпінь та організували свій штаб в одному із житлових комплексів. Під час окупації військовослужбовці російської федерації здійснювали обхід по квартирах будинків, розташованих на території комплексу, аби виявити патріотично налаштованих громадян України. До місцевих мешканців воєнні злочинці застосовували фізичне та психологічне насильство, катували били  та вбивали.

Одним із таких фактів стало вбивство місцевого мешканця за його проукраїнську позицію.

Слідчі управління організації розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, Головного слідчого управління Національної поліції України, за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора та за оперативного супроводження Департаменту захисту інтересів суспільства та держави встановили військовослужбовця десантно-штурмового полку збройних сил російської федерації, який вчиняв воєнні злочини на території Київщини.

Слідством встановлено, що 5 березня військовослужбовець рф, за попередньою змовою з іншими невстановленими військовослужбовцями збройних сил російської федерації, здійснили обхід квартир багатоповерхівки. В одній із квартир вони незаконно утримували трьох місцевих мешканців. Надалі застосували до них фізичне, психологічне насильство. Більше того – погрожували людям вбивством, стріляли над головою та біля ніг. Також заради розваги змушували цивільних пройти по замінованій частині лісу. 

Після цього одного з потерпілих, який на момент знущань знаходився у безпорадному стані зі зв’язаними за спиною руками, військові рф умисно розстріляли з автоматичної зброї.

27 вересня встановленому військовослужбовцю рф повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни). Санкція статті передбачає від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне  ув’язнення.

Управління комунікації Національної поліції України

Схожі матеріали