Ситуація на західному кордоні. Прикордонники ловлять ухилянтів, вилучають наркотики та контрабандні цигарки

clock
17.11.2023 17:20

На Одещині прикордонники Подільського загону спільно зі співробітниками СБУ викрили ще одну «схему» переправлення осіб через кордон та ліквідували незаконний «бізнес».

Трансфер за кордон організував місцевий житель Рівненщини, залучивши до своєї діяльності спільника. У кожного з них була своя роль та функції. Організатор особисто займався пошуком клієнтів через соцмережі та надавав помічнику чіткі вказівки до дій. Останній на власній автівці зустрічав чоловіків та довозив їх до лісопосадки на кордоні з Молдовою, інструктуючи про подальший піший маршрут до країни ЄС. Оцінювали ділки свою працю в 5000 доларів США з бажаючого.

Прикордонники зупинили зловмисників щойно авто під’їхало до одного з прикордонних сіл.

Наразі організатора нелегальної схеми та його спільника затримали в порядку ст.208 КПК України. Їм оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.332 ККУ «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України».

Заходи з викриття протиправної схеми здійснювали оперативники Подільського прикордонного загону спільно зі співробітниками СБУ за процесуального керівництва Здолбунівської окружної прокуратури. 

А на кордоні з Румунією прикордонники з пострілами зупиняли пачкарів. 

У Чернівецькій області охоронці кордону попередили дві спроби незаконного переміщення через українсько-румунський кордон тютюнових виробів.

Групу невідомих осіб з пакунками виявив учора вдень прикордонний наряд відділу «Красноїльськ» під час реалізації випереджувальної інформації від оперативних співробітників Чернівецького прикордонного загону.

Зрозумівши, що їх плани викрито, правопорушники покинули свої ноші та вдалися до втечі, аби уникнути відповідальності. Не зупинили пачкарів і кілька попереджувальних пострілів.

За аналогічних обставин, сьогодні вночі прикордонники відділу «Селятин» припинили другу спробу незаконного переміщення сигарет. Групу пачкарів виявили на одній з гірських ділянок Вижницького району Чернівецької області при спробі подолання інженерних загороджень. Для припинення правопорушення охоронці кордону також були змушені зробити попереджувальні постріли.

У підсумку контрабандисти втратили 7000 пачок тютюнових виробів без марок акцизного податку України. За попередньою оцінкою вартість вилученого тютюну складає понад 350 тисяч гривень.

П‘яний фальстарт на прикордонників стався на Закарпатті. Водій авто та його пасажир, які були сильно напідпитку, вгледіли образу в законній вимозі прикордонників показати документи. Чоловіки почали погрожувати правоохоронцям убивством і лізли битися. Потім пасажир навіть відкрив вогонь зі стартового пістолета. Щоб втихомирити неадекватів прикордонники викликали поліцію. Тепер вони відповідатимуть перед законом.

На кордоні з Польщею прикордонний пес допоміг виявити наркотики. 

У пункті пропуску «Краківець» прикордонники Львівського загону спільно з працівниками митниці перевіряли пасажирів рейсового автобуса «Прага-Запоріжжя».

Під час аналізу ризиків у прикордонників виникли підозри стосовно 40-річної громадянки Чехії. Жінку запросили для додаткової співбесіди та перевірки, у ході якої, спрацював натренований на пошук наркотиків службовий собака.

Як з’ясувалось, іноземка серед особистих речей у сумці намагалася потай перемістити наркотичні речовини. У двох флаконах з-під ліків оглядовики виявили речовини ззовні схожі на гашиш та марихуану загальною вагою понад 20 грамів.

За цим фактом прикордонники поінформували працівників Нацполіції. Жінку передали правоохоронцям разом із виявленим «дурманом».

Ситуація на західному кордоні

За добу 16 листопада західні кордони України з ЄС та Молдовою (у Чернівецькій області) перетнули 65 тисяч осіб та 16 тисяч транспортних засобів.

З України минулої доби вибули 35 тисяч осіб. 21 тисяча з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови.

До України за минулу добу прослідували 30 тисяч осіб, 26 тисяч з них – громадяни України.

Оформлено 111 вантажівок з гуманітарною допомогою.

Державна прикордонна служба України

 

 

 

 

Схожі матеріали