Що повинен знати та вміти снайпер Національної гвардії України

clock
18.07.2024 13:00

Професійний снайпер – це один з найцінніших фахівців у сучасних арміях світу. Снайперів залучають до найрізноманітніших операцій: бойових, спеціальних, антитерористичних, диверсійних, розвідувальних та інших. Такі широкі можливості для залучення снайпера – це наслідок його універсальності.

Досвідчений і тренований снайпер – це універсальний спеціаліст, що здатний виконувати цілий ряд бойових і спеціальних завдань.

Снайпер Національної гвардії України на псевдо «Четвертий» неодноразово виконував бойові завдання за призначенням. Він пояснює, що кількість і складність ймовірних завдань, які можуть стояти перед снайпером, зумовлює те, що підготовка хорошого фахівця – це системний і комплексний процес. Хороший снайпер не може пройти курс підготовки й зупинитися. Він повинен навчатися і тренуватися впродовж всього свого професійного життя.

Сьогодні навчання професійного снайпера у Національній гвардії України передбачає цілий ряд спеціальних курсів і програм, котрі дозволяють опанувати найважливіші навички ефективного снайпінгу.

Інтегрований акт пострілу

Один з найголовніших концептів у підготовці снайперів називається «інтегрований акт пострілу». Спрощено – це сукупність підготовчих дій, що передують пострілу, момент самого пострілу і сукупність дій після пострілу. Навчання снайпера передбачає глибоку підготовку і відпрацювання усіх трьох етапів.

«У нас є базова підготовка де відпрацьовуються основні моменти. На цій базовій підготовці бійцям дають основні ввідні. Є ще курс більш інтенсивний де акцент роблять на тактичній підготовці та стрільбі, – пояснює «Четвертий», – Також наші снайпера їздять на навчання за кордон. З ними працюють хороші інструктори з бойовим досвідом. Дають великий практичний настріл. В Україні ми теж адаптували програми підготовки під виконання практичних і актуальних завдань на фронті».

Після завершення таких курсів боєць повинен вміти не просто влучно стріляти, він повинен володіти цілим рядом навичок і вмінь з тактичної медицини, зв’язку, маскування, військової топографії, інженерної підготовки та багато іншого.

Ще один, не менш важливий елемент підготовки снайпера – це робота з власним морально-психологічним станом. Вона включає практики морально-психологічного налаштування на виконання завдання. Необхідно достеменно знати власний темперамент. Наприклад, холерики можуть піддатися певним емоційним реакціям, якщо під час виконання завдання щось різко піде не по плану. В такому випадку треба володіти техніками, які допоможуть опанувати себе, щоб опанувати ситуацію.

Персональне After-Action Review

Закінчити навчальні курси – це необхідний мінімум, але на цьому підготовка не завершується. «Четвертий» пояснює, що людина, котра хоче бути ефективним снайпером повинна постійно навчатися. Саме тому при відборі кандидатів у снайпери особливу увагу звертають на мотивацію. Курси разом з інструкторами дають базові знання та навички, але вміння їх творчо, а значить максимально ефективно, застосовувати приходить з досвідом і здатністю до професійної саморефлексії.

Важливо також знати власні спроможності та ліміти й розуміти як ваш організм буде реагувати на стреси, зміну ситуації чи непередбачувані фактори. Процес вивчення і вдосконалення себе – це процес який повинен відбуватися завжди, як під час підготовки до завдання і під час виконання завдання, так і після того, коли завдання виконано. Загалом, аналіз власних реакції та дій після виконання завдання – це критично важлива навичка, котра дозволяє виявляти та коригувати певні небажані моменти.

У багатьох сучасних арміях НАТО проводять так званий «after-action review», або аналіз проведених дій. Цей процес передбачає цикл аналізів бойових дій, що відбулися. Детальному аналізу піддаються періоди до бою, фактичного бою і період після бою. Таке ревю дозволяє підрозділам виявити, зафіксувати та виправити можливі помилки, що були допущені.

Професійний снайпер, якщо він хоче вдосконалюватися, повинен постійно проводити персональний аналіз власних проведених дій. Свідомо вибудовувати процес підготовки до завдання та аналізувати власну поведінку під час виконання завдання.

Випрацьовується така навичка ще на етапі навчання. Наприклад, якщо ви тренуєтеся, здійснили постріл і промахнулися, то необхідно крок за кроком проаналізувати що стало цьому причиною – можливо, проблема у снайперському комплексі, можливо у вашому фізичному стані, а можливо у психоемоційному. У будь-якому випадку навички комплексного аналізу допоможуть спочатку виправляти, а згодом звести до мінімуму майбутні помилки. Помилки, які під час бою можуть коштувати життя.

Війна професіоналів

Війна, що триває з 2014 року показала, що інтенсивність бойових дій може бути різною. Періоди війни високої інтенсивності змінюються періодами антитерористичних і спеціальних операцій нижчої інтенсивності. Важко прогнозувати як зміниться характер бойових дій у майбутньому, але в одному можна бути впевненим: професійні снайпери будуть потрібні завжди. Адже це не просто стрілець, котрий може ліквідувати ціль з далекої відстані.

Специфічні навички дозволяють снайперам проводити спостереження і розвідку, вони можуть коригувати вогонь артилерії, проводити контрснайпінг чи подавляти вогнем ворожі штурмові групи.

Часто буває, що сама присутність снайпера на позиції – це серйозний вплив на морально-психологічний стан ворога. Якщо росіяни знають, що по них працює наш снайпер і кожна хвилина може бути для них фатальною – це додає нервозності. Такий психологічний тиск сприяє тому, що рано чи пізно вони зроблять помилку. Останню помилку.

Національна гвардія України

Схожі матеріали