Розстріляні росією: 22-річного рятувальника Сергія Антоненка росіяни вбили ракетою, вдаривши по укриттю ДСНС

clock
29.03.2024 17:00

17 липня 2023 року на місто Білопілля, що за 8 кілометрів від кордону з російською федерацією, була здійснена ракетна атака. Окупанти вдарили по центральному парку та по пожежно-рятувальній частині ДСНС. Тоді внаслідок цього 6 рятувальників отримали травми. Найважча була у наймолодшого – 22-річного Сергія Антоненка.

Сергій Антоненко у 2021 році закінчив університет та за розподіленням потрапив до рідної Сумщини. Його назначили на посаду начальника караулу 6 ДПРЧ м. Білопілля. 

В університеті він цікавився верхолазанням та, навіть, проводив курси для своїх однокурсників. Любов до професії рятувальника у нього виникла одразу, тому хлопець намагався розвиватися та охоплювати якомога більше навиків.

Про те, що було важко ніколи не казав, адже такий шлях обрав сам. На службі Сергій і зустрів повномасштабне вторгнення. Тоді ворог не лише обстрілював Сумщину, а й наступав з різних напрямків.

«Під час війни Сергій себе показував дуже хоробро, ніколи не боявся виїжджати в будь-які направлення. Наш район виїзду проходить по кордону з державою-агресором, часто ми залучаємось на ліквідацію наслідків обстрілів в прикордонних селах. Всі знали, якщо їде Сергій, то він не підведе. На нього можна було покластися», – згадує заступник начальника 6-ДПРЧ м. Білопілля Яким Новіков.

17 липня 2023 року перший вибух по Білопіллю прогримів без сигналу “Повітряна тривога”, однак відчувши удар, рятувальники одразу попрямували в укриття. За хвилину вдруге прилетіло вже по території пожежної частини ДСНС. В той час Сергій Антоненко спускався в укриття.

«Прильот був у стіну укриття. Саме там стояв наш колега Сергій Антоненко. Його завалило і засипало з головою. Тих, хто стояв поруч, посікло уламками. Як тільки ми усі прийшли до тями, то почали відкопувати Сергія», – згадує Андрій Зорецький - начальник 6 державної пожежно-рятувальної частини м. Білопілля.

Боротьба за життя рятувальника тривала декілька днів. У лікарні йому зробили декілька операцій, однак згодом хлопець впав в кому, а 23 липня помер. Сергію Антоненку було всього 22 роки, у нього залишились батьки та дівчина. 

Нині Славгород, Білопілля та багато інших прикордонних населених пунктів Сумщини потерпають від щоденних російських обстрілів. Цей випуск проєкту “Розстріляні росією” від МВС України ми присвячуємо пам’яті молодого рятувальника – Сергія Антоненка.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали