«Росія неодмінно відповість за жахливі злочини в Україні», – заступниця Держсекретаря США Узра Зея під час зустрічі з Леонідом Тимченко

clock
18.10.2024 19:00

Сьогодні, 18 жовтня, заступниця Державного секретаря США з питань громадської безпеки, демократії та прав людини Узра Зея з офіційним візитом у Києві, у межах якого вона разом із заступником Міністра внутрішніх справ України Леонідом Тимченком відвідала Ситуаційний центр МВС України.

На початку зустрічі Заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Артем Шевчишен продемонстрував американській делегації обладнання, яке українські правоохоронці отримали від партнерів, у тому числі від США, та розповів як це обладнання допомагає у документуванні воєнних злочинів армії рф в Україні.

Йдеться зокрема про сучасні ДНК-лабораторії ANDE, які дозволяють швидко ідентифікувати особу завдяки автоматичному процесу обробки біологічних зразків; 3D-сканери, які дозволяють фіксувати наслідки ворожих атак; квадрокоптери, які використовуються для порятунку людей і огляду місця події; криміналістичні валізи, а також роботизовані комплекси, які використовують для розмінування українських територій.

«Ми щиро вдячні США за надану допомогу нашим підрозділам. Ця підтримка є надзвичайно важливою для документування воєнних злочинів армії рф в Україні та сприяє відновленню справедливого миру на нашій землі. Спільними зусиллями ми наближаємо час перемоги правди та справедливості», – заявив Леонід Тимченко, звертаючись до американської делегації.

Своєю чергою заступниця Державного секретаря США з питань громадської безпеки, демократії та прав людини Узра Зея наголосила, що для офіційного Вашингтону є великою честю допомагати українцям у боротьбі за свободу та незалежність:

«Я хочу подякувати вам за ваші зусилля, які ви об’єднали у цьому центрі. Ми бачимо тут сучасне обладнання, яке дозволяє розслідувати воєнні злочини. І ми пишаємось, що можемо надавати вам цю підтримку. Росія неодмінно відповість за усі жахливі дії проти мирного народу України».

Окремо директор Ситуаційного центру Андрій Канашук поінформував американську делегацію про поточну роботу органу, зокрема оперативне реагування на надзвичайні ситуації, контроль за громадською безпекою, а також координацію дій між різними підрозділами Міністерства внутрішніх справ. 

Він зазначив, що основні напрями діяльності цього центру включають моніторинг ситуацій у режимі реального часу, збирання та аналіз інформації з різних джерел. Працівники центру не лише моніторять поточну інформацію, але й прогнозують майбутні виклики, які стосуються безпекової ситуації.

«Наші фахівці збирають докази воєнних злочинів, руйнування інфраструктури та втрат серед громадян, які стануть основою для міжнародних судів. Також фіксується інформація з фронту та здійснюється безперервний моніторинг воєнної ситуації. Окрім цього, ми ретельно відстежуємо міграційні процеси та ведемо контроль за перетином державного кордону, щоб гарантувати безпеку кожного», – розповів Андрій Канашук.

Також делегація мала змогу пересвідчитися, як фахівці центру за допомогою моніторингу відкритих джерел (OSINT) здійснюють пошук воєнних злочинців армії рф, які вбивали цивільних у Бучі.

«Ви здійснюєте надзвичайну роботу в найжахливіших умовах. Це ще одне нагадування для нас, які звірства робить росія в Україні – Буча, удар по дитячій лікарні «Охматдит» та інші жахливі злочини», – заявила заступниця Державного секретаря США.

По завершенню зустрічі Узра Зея подякувала Міністерству внутрішніх справ за теплий прийом та наголосила, що США будуть й надалі підтримувати Україну та надаватимуть усю необхідну допомогу.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали