Псевдобанкіри, «прокурори» та аферисти зі схемою «ваш родич у біді»: поліцейські викрили чергових шахраїв

clock
19.09.2023 16:05

Поліція застерігає українців щодо шахрайських схем видурювання грошей. Шахрайство – найлегший із незаконних способів заробляння коштів. Проте громадяни продовжуть довіряти невідомим, які телефонують до них або ж в інтернеті виконують операції, за якими стоять шахраї.

Так, днями прикарпатські правоохоронці встановили 21-річного чоловіка, який ошукав мешканку обласного центру.
18 вересня на лінію «102» звернулась 86-річна жителька Івано-Франківська. Вона розповіла, що до неї зателефонувала невідома жінка, яка повідомила, що її донька потрапила в дорожньо-транспортну пригоду, і потрібно терміново передати кошти на лікування. 

Пенсіонерка не перевірила інформацію одразу, а повірила словам аферистки. Невдовзі за грошима до неї прийшов невідомий чоловік. Ошукана заявниця передала йому 22 тисячі гривень та 200 доларів США. Згодом зрозуміла, що її ошукали та одразу зателефонувала до правоохоронців.

Поліцейські встановили особу підозрюваного, в ході проведених оперативно-розшукових заходів за лічені години затримали причетного до шахрайства в Тернополі. Ним виявився 21-річний мешканець Львівської області, який нещодавно звільнився з місць позбавлення волі. Чоловік був судимий за грабіж та крадіжку.  

У зловмисника вилучено всі кошти, здобуті шахрайським способом та інші речові докази.

Фігуранта поліцейські затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Вирішується питання повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Невдовзі суд обере запобіжний захід.

Інший випадок трапився на Житомирщині. Житель Тетерівської громади розповів поліцейським, що повіривши шахраям, переказав понад 187 тисяч гривень невідомій особі.

Пенсіонер зазначив, що 12 вересня йому зателефонував чоловік, який назвався прокурором, і повідомив, що його донька, яка на даний час проживає на території ворожої держави, увʼязнена. Щоб її звільнити, потрібна чимала сума грошей.

Вже наступного дня до пенсіонера зателефонувала жінка, яка видала себе за його доньку. На жаль, чоловік прийняв шахрайку за рідну дитину і поїхав до банкомата перераховувати кошти.

Таким чином через термінал чоловік перерахував всі свої заощадження.

Поліція розпочала розслідування за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) ККУ.

Понад 40 тисяч гривень втратило четверо мешканців Тернопільської області, які стали жертвами псевдобанкірів. Громадяни своїми діями допомагали пройдисвітам привласнювати заощадження.

Аферисти діяли за аналогічною схемою: вони телефонували до краян та представлялися співробітниками фінансових установ. Вони переконували громадян, що їхні кошти в небезпеці й аби убезпечити рахунки необхідно здійснити певні дії.

Двоє з потерпілих без роздумів переказали власні кошти на рахунки, які їм вказали додзвонювачі. Інші – повідомили пройдисвітам конфіденційну інформацію щодо своїх карткових рахунків. Як наслідок всі мешканці області позбулися заощаджень.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття шахрайства.

Працівники поліції вкотре радять громадянам бути обережними та не довіряти незнайомцям. Не варто робити будь-які операції з карткою в телефонному режимі, краще особисто піти у банк. У жодному разі не повідомляйте нікому дані своєї картки та коди, які надходять вам на телефон. 

Також не вводьте жодних цифр, за вказівками незнайомців, у своєму банківському додатку.

У разі підозри шахрайських дій, блокуйте картку та телефонуйте на лінію «102».

Національна поліція України

Схожі матеріали