Безбар'єрність в дії: МВС продовжує реалізацію проєкту "Автошколи для осіб з інвалідністю"

clock
24.11.2023 15:40

Своє перше посвідчення водія отримав випускник першого набору "Автошколи для осіб з інвалідністю" Віталій Пчолкін.

Курс чоловік проходив на спеціально обладнаному автомобілі для осіб з інвалідністю. За програмою ним було пройдено 40 годин практичного керування та складено внутрішній іспит у навчальному закладі.

Ще у 19 років Віталій отримав тяжку травму, тому нині змушений пересуватись на кріслі колісному. Цього року чоловік почав навчатися в автошколі на базі Національної академії внутрішніх справ. Близько місяця він проходив теоретичне навчання, а потім успішно склав іспит у сервісному центрі МВС.

"Нарешті історія тривалістю в 9 років завершилась. Саме тоді, у далекому 2014-ому були перші наміри отримати посвідчення водія. Але отримана травма змусила жити по-новому. Тоді я був змушений відмовитись від мрії керувати автівкою. А сьогодні я щасливий, бо отримав своє омріяне водійське", - каже Віталій.

Флагманський проєкт Міністерства внутрішніх справ України "Автошколи для осіб з інвалідністю" реалізується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської "Без бар’єрів". 

"Це та безбар’єрність у дії, яку завжди пропагую і яку зобов’язалася втілювати наша країна ще до російського вторгнення: рівні можливості, комфорт і зручність для всіх українців в усіх сферах. Важко переоцінити цей проект зараз, коли через російські атаки в нас щодня стрімко більшає людей з інвалідністю - молодих, активних, сповнених планів. Але вони обов’язково втілять усе задумане й реалізуються в Україні повноцінно, впевнено керуючи не лише автівкою, а й своїм майбутнім",  - наголошує Олена Зеленська.

"Автошколи для осіб з інвалідністю" - це проєкт про соціальну адаптацію до суспільного життя та рівні можливості для усіх, хто має інвалідність, прагне опанувати навички керування автомобілем та отримати посвідчення водія.

Мета проекту - створити ефективну й комфортну систему адаптації осіб з інвалідністю до керування транспортними засобами з урахуванням їхніх можливостей і потреб.

В автошколах для осіб з інвалідністю навчаються 46 людей, серед них 7 військовослужбовців. 16 осіб уже отримали посвідчення водія. Ще 20 - подали заявки на навчання. 

Особи із інвалідністю, які прагнуть отримати посвідчення водія, в рамках цього проєкту мають можливість навчатися у змішаних інклюзивних групах або індивідуально, вивчати теорію в дистанційному форматі.

"Ми хочемо допомогти соціалізуватися нашим захисникам і захисницям, а також охопити тих людей, які дістали інвалідність ще до війни та вже давно мають намір стати водіями", - пояснює заступниця Міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Більш детальна інформація про проєкт за посиланням: https://driveability.mvs.gov.ua/

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали