Постраждалі від сексуального насильства під час війни можуть отримати безоплатну правову допомогу від держави

clock
27.05.2023 20:00

Система безоплатної правової допомоги (БПД), яка, зокрема, співпрацює з Міністерством внутрішніх справ України та підрозділами системи МВС, запускає інформаційну кампанію про допомогу постраждалим від насильства. Кампанія складатиметься з двох частин: підтримка у випадках сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією росії проти України та допомога постраждалим від домашнього насильства.

БПД — це мережа бюро правової допомоги та дистанційні сервіси для отримання правової допомоги. Через них можна скористатися гарантованим державою правом кожної людини отримати безоплатну кваліфіковану допомогу юристів.

Звернувшись до системи безоплатної правової допомоги, можна отримати юридичну консультацію, допомогу із зверненням до поліції, представництво інтересів у суді.  

«Після пережитого люди часто не готові звертатися по правову допомогу одразу. Важливо пам’ятати, що такі злочини не мають строку давності. Людина може звернутися тоді, коли буде готова. Система безоплатної правової допомоги завжди буде поруч», — зазначила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

Також у БПД можливо отримати допомогу постраждалим від домашнього насильства.

Протидія домашньому насильству на часі навіть під час війни. Та постраждалі часто не знають, що робити й як захиститися.

«В Україні питання захисту своїх прав у випадках домашнього насильства досі недостатньо висвітлені. Ця кампанія для того, щоб більше людей навчилися розпізнавати насильство та знали куди звернутися по допомогу», — зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Як звернутися до системи безоплатної правової допомоги:

    • телефоном 0 800 213 103, дзвінки безкоштовні;
    • написати юристу в телеграм: https://t.me/LegalAidUkraineBot (кнопка «Отримати консультацію»);
    • звернутися до найближчого бюро правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua. 

Відеоісторії на основі реальних життєвих ситуацій постраждалих від домашнього насильства можна переглянути на Youtube.

Детальніше про допомогу у випадках домашнього насильства та сексуального насильства під час війни можна дізнатись у експертів системи БПД.

Схожі матеріали