Контраст
Шрифт

Попри виклики війни, українці не замовчують насильство, а держава продовжує напрацювувати механізми протидії – Катерина Павліченко

clock
25.11.2022 17:33

Про це сьогодні під час панельної дискусії у Медіацентрі Україна-Укрінформ сказала заступниця міністра внутрішніх справ Україн Катерина Павліченко. Разом з міністеркою соціальної політики України Оксана Жолнович, заступником представника UNFPA в Україні Павлом Замостьяном, представницею Офісу обмудсмена Олена Вихор та депутаткою Марина Бардіна учасники обговорили питання впливу війни на українців. 
 
25 листопада стартувала всесвітня акція «16 днів активізму проти насильства». Щороку Україна долучається до цього руху, адже має добре розбудовану систему запобігання та протидії насильству. Та цьогоріч ці 16 днів для українців – ще один привід нагадати світу про тотальне російське насильство, в умовах якого ми живемо вже 9 місяців.

«Попри усі виклики війни, українці не замовчують насильство, а держава не зупиняється у напрацюванні механізмів протидії та реагування. Важливим кроком стала ратифікація Україною Стамбульської конвенції, яка з листопада вступила в силу.  Норми конвенції уже впроваджуються в національне законодавство», – зазначила під час виступу Катерина Павліченко.
 
Заступниця міністра підкреслила, що серед більш ніж 45 тисяч воєнних злочинів рф нерідко зустрічається і сексуальне насильство, яке окупанти вчиняють проти жінок, неповнолітніх дівчат та жінок старшого віку. Наразі поліція розпочала 46 кримінальних проваджень за такими фактами. Важливо розуміти, що ця цифра не відображає повну картину, адже у одному провадженні можуть бути декілька фактів, декілька постраждалих. До того ж, окрім поліції сексуальні злочини фіксують інші правоохоронці.

Також вона розповіла про нові тенденції у протидії домашньому та гендерно обумовленому насильству. Якщо з початку повномасштабного вторгнення в Україні спостерігався різкий спад звернень про домашнє насильство, то зараз поліція фіксує значне збільшення кількості заяв та повідомлень. Так, за перші шість місяців 2022 року кількість звернень зменшилися майже на 50% у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року, а сьогодні ця цифра скоротилась до 24%.

Катерина Павліченко повідомила, що за 10 місяців 2022 року правоохоронці прийняли понад 200 тисяч звернень про правопорушення, пов‘язані з домашнім насильством. При цьому у деяких регіонах статистика збільшується. За її словами це означає, що люди не мовчать, не толерують та готові боротися.

«Українці та українки ніколи не дозволять насильству стати нормою. Ми викорінимо це ганебне явище, непритаманне нашому суспільству. Бо ми - не вони!», – підкреслила заступниця очільника МВС.

Схожі матеріали
Діяльність