Поліція затримала голову МСЕК за фіктивне оформлення інвалідності

clock
12.09.2024 18:15

На Полтавщині поліція затримала голову медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), який за 9 тисяч доларів оформлював інвалідність для дружин військовозобовʼязаних чоловіків. Підозри за підробку документів медико-соціальної експертизи отримали очільник комісії та його спільниця — мешканка Полтавської області. Фігурантам загрожує до 10 років ув'язнення.

Як встановили оперативники управління стратегічних розслідувань в Полтавській області спільно зі слідчими слідчого управління обласної поліції, голова регіональної МСЕК налагодив корупційну схему отримання інвалідності. За такою «допомогою» зверталися жінки, чоловіки або сини яких могли потрапити під мобілізацію.

Фігурант вносив недостовірні дані про стан здоровʼя «клієнтів» до медичної документації та отримання висновку про наявність ІІ групи інвалідності. Це ставало підставою для оформлення жінкам постійного стороннього догляду з боку військовозобовʼязаних чоловіків, подальшого уникнення ними військової служби та виїзду за кордон. 

Для зняття з себе підозри, організатор оборудки залучив у спільники місцеву мешканку — до її обовʼязків входило пошук «клієнтів», безпосередній розрахунок з ними і передача коштів учасникам «схеми». 

Правоохоронці затримали голову МСЕК та його «фінансиста» в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України під час отримання другого траншу -  1,5 тис доларів. Кількома днями раніше фігурантам передали першу частину неправомірної вигоди за прийняття необхідного рішення спеціалізованою травматологічною медико-соціальною експертною комісією — 7,5 тис доларів.

За результатами обшуків вилучили предмет неправомірної вигоди, грошові кошти у різній валюті на суму близько 5,5 млн грн, медичну документацію, копії медичних висновків та виписок з МСЕК, автомобіль та «чорнові» записи.

На підставі зібраних доказів організатору «схеми» повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368, а його спільниці - за ч. 5 ст. ст. 27 ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання запобіжних заходів. 

Заходи з викриття корупційної схеми проводилися спільно з СБУ в Полтавській області за процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури.

Національна поліція України

Схожі матеріали