Поліцейські Тернопільщини припинили діяльність "реабілітаційних центрів" у трьох регіонах України, де незаконно "лікували" людей

clock
24.11.2023 19:40

Викрадення людей та незаконне позбавлення волі інкримінують слідчі п'ятьом особам. Організована злочинна група впродовж кількох місяців примусово оформляла потерпілих в реабілітаційні центри. Усе це проводилося під "маскою" допомоги людям із різного роду залежністю.

У ході розслідування з'ясувалося, що житель Вінниччини організував на території трьох областей реабілітаційні центри з лікування наркологічної та алкогольної залежності. Клієнтів-пацієнтів шукав через оголошення.

Допомагали "лікувати" людей четверо спільників, які свого часу також зловживали наркотиками та алкоголем. Проте родичам зловмисники розповідали, що у їхніх центрах працюють висококваліфіковані лікарі, які гарантують стовідсоткове позбавлення від залежностей.

Пацієнтів, які не погоджувалися їхати у реабілітаційний центр, вивозили силою. У закладі люди проживали по п'ятеро у кімнатах. На вікнах були решітки без ручок, а двері завжди зачинені. На вулицю підопічні могли виходити лише під наглядом працівників. Телефоном користуватися їм не дозволяли.

Коли ж родичі телефонували у центр, то підозрювані надавали їм неправдиву інформацію і запевняли, що все гаразд, але потрібен ще час. Свої послуги оцінювали від 8 до 20 тисяч гривень в місяць.

Зібравши достатню доказову базу, міграційники спільно зі слідчими та бійцями роти поліції особливого призначення під процесуальним керівництвом обласної прокуратури провели одночасно в трьох областях України 10 обшуків. Правоохоронці  вилучили транспортні засоби,  чорнову бухгалтерію та записи із клієнтською базою.

Усім членам групи оголосили підозру за ч. 3 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинені організованою групою, або такі, що спричинили тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України, а це - позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років. Триває слідство.

Національна поліція України

Схожі матеріали