Підтримували вторгнення рф та закликали до повалення влади: на Харківщині та Херсонщині викрито колаборантів

clock
21.10.2023 13:20

Так, днями поліцейські Харкова встановили особу чоловіка, який в соціальній мережі викладав відео з висловлюваннями про підтримку вторгнення армії рф. Ним виявився 37-річний безробітній харківʼянин. 

Відомості за даним фактом поліцейські Харківського РУП № 3 внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Процесуальне керівництво здійснюється Шевченківською окружною прокуратурою міста Харків.

У межах досудового розслідування поліцейські разом з прокурорами провели санкціонований обшук за місцем проживання зловмисника. Під час обшуку виявлено та вилучено комуністичну символіку, георгіївську стрічку та інші предмети, які підтверджують вчинення ним кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України.

Під час вивчення сторінок зазначеного громадянина у соцмережах встановлені чисельні докази його прихильності ідеям «руського міра», які він виказував публічно. 

Наразі досудове розслідування триває, перевіряється причетність чоловіка до інших кримінальних правопорушень проти безпеки держави. Вирішується питання про повідомлення про підозру за вчинення кримінального правопорушення.

А ось на Херсонщині поліцейські задокументували причетність 51-річної жительки до вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Слідчі встановили, що колаборантка добровільно почала співпрацювати з ворогом. Зокрема, фігурантка вирішила висунути свою кандидатуру для участі в незаконних виборах.

Так, упродовж березня-вересня 2022 року жінка взяла участь у так званому попередньому голосуванні по «кандидатах у депутати» для подальшої участі у «виборах депутатів законодавчих зборів» від партії «єдина росія» на тимчасово окупованій території Херсонської області.

З метою здобуття «депутатського статусу» зловмисниця на території окупованих м. Нова Каховка, Голопристанського та Генічеського районів Херсонської області взяла участь у так званих «передвиборних турах», під час яких проводила незаконну та протиправну агітаційну роботу серед місцевих мешканців, закликала їх адаптуватися до порядків та законів рф, популяризувала окупаційну владу шляхом анонсування виділення гуманітарної допомоги, розв'язання житлово-побутових проблем місцевого населення, зобов’язувала жителів отримати паспорт громадянина рф для участі в так званих «виборах» та закликала голосувати за неї.

Також псевдодепутатка розповсюджувала аналогічні наративи, активно виступаючи в окупаційних засобах масової інформації. Наслідком незаконних та протиправних дій фігурантки стало її обрання лідеркою у так званому попередньому голосуванні по «кандидатах у депутати» для подальшої участі у «виборах депутатів законодавчих зборів» від партії «єдина росія» на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Слідчі обласного главку поліції кваліфікували протиправні дії зловмисниці за ч. 5 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» та ч. 2 ст. 111 «Державна зрада» Кримінального кодексу України. Нині їй заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України.

Наразі жінці загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 років або довічного позбавлення волі, з конфіскацію майна.

Національна поліція України

Схожі матеріали