Перша жертва повномасштабного вторгнення – прикордонник Денис Ткач

clock
24.02.2024 03:40

Зранку 24 лютого 2022 року російська федерація розпочала широкомасштабне вторгнення на територію нашої держави. О 4 ранку над Україною пролунали перші вибухи від ворожих ракет, а війська рф почали заїжджати з усіх сторін нашої країни. Одними з перших бій прийняли військовослужбовці Державної прикордонної служби України. До другої річниці спротиву російській агресії, МВС України в рамках проєкту “Розстріляні росією” вшановує пам’ять першої жертви повномасштабного вторгнення – прикордонника Луганського загону Дениса Ткача.

Денис Ткач народився і виріс в прикордонному селі Микільське Луганської області. Стати охоронцем кордону вирішив у 2007 році і тоді ж долучився до лав Державної прикордонної служби України. 

Напередодні 24 лютого 2022 року чоловіка майже не бувало вдома, розповіла дружина Оксана:
“У них в лютому було багато навчань, позачергових виходів на службу, тому цілий місяць ми майже не проводили з Денисом час”.

В ніч на 24 лютого Денис з побратимами був на чергуванні на кордоні поблизу с. Зоринівка Луганської області. Перед тим, як лягти відпочити, Денис дві години розмовляв по телефону з дружиною, адже вони готувались до другого дня народження доньки.

“В його словах не було жодної тривожності. Ми не вірили у вторгнення, не могли і уявити, що зранку російські танки будуть стояти під вікнами”, – згадує Оксана.

24 лютого 2022 року для Оксани розпочалося з сильного плачу маленької доні, який вона не могла заспокоїти. Паралельно з ним доносилися звуки важкої техніки, яка їхала десь поблизу. На годиннику 4 ранку і з того моменту життя цієї родини змінилось назавжди.

“Я подзвонила чоловіку, а він не відповів. Моє серце зрозуміло, що його немає”, – зі сльозами на очах поділилась дружина прикордонника.

О 3:40 на кордоні з росією українські прикордонники помітили озброєну групу людей, яка рухалась в сторону державного кордону. Денис, як старший групи, не отримавши алгоритм дій від командира, наказав усім відійти. Про це розповів Артем Уманець – побратим Дениса Ткача, який був із ним в ту люту ніч.

“Нас було п’ятеро. Ми почали відходити від позицій, а Денис сказав, що піде за нами. Як тільки я почав бігти, пролунали звуки стрілецької зброї”, – згадує прикордонник Артем Уманець.

Озброєна група ДРГ вбила Дениса Ткача. Його тіло було знайдено зранку 24 лютого на вже окупованому росіянами пункті пропуску. Дружині Оксані вдалося доїхати до місця вбивства, забрати тіло Дениса та поховати в рідному селі.

Командир та декілька побратимів перейшли на сторону окупантів, а Оксана з дітьми після півроку окупації виїхала до Волинської області – в місто Володимир.

Нині жінка мріє про перемогу і звільнення рідної Луганщини, аби перепоховати чоловіка і гідно вшанувати пам’ять воїна. Історію першої жертви повномасштабного вторгнення Дениса Ткача  дивіться у проєкті “Розстріляні росією” від Міністерства внутрішніх справ України.

Цією публікацією о 3:40 ночі МВС України вшановує пам'ять усіх полеглих внаслідок широкомасштабної агресії росії на територію України.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали