Олександр Карабиць: «Авто, ввезені як гуманітарна допомога, можна ставити на державний облік, а також виїздити ними за кордон»

clock
19.10.2024 19:00

Про це в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини» повідомив перший заступник начальника Головного сервісного центру МВС Олександр Карабиць.

«Для того, щоб поставити “гуманітарне” авто на державний облік, необхідно, щоб воно було завезено як товар гуманітарної допомоги через митний кордон України і на нього була виписана митна декларація», – зазначив він.

Олександр Карабиць підкреслив, що донедавна була можливість поставити такі авто лише на тимчасовий облік, а з вересня цього року вже є можливість їх ставити на державний облік.   

Для цього, за його словами, необхідно отримати сертифікат відповідності. Обов'язково пройти експертне дослідження, отримати підтвердження, що номери вузлів і агрегатів на транспортному засобі відповідають заводському нанесенню, а також –обов'язково сплатити податок до Пенсійного фонду за першу державну реєстрацію (у випадку реєстрації легкового автомобіля). 

Водночас Олександр Карабиць зауважив, що на постійний облік можливо поставити тільки ті транспортні засоби, які ввезені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 953 від 5 вересня 2023 року. 

Для того, щоб передати «гуманітарний» автомобіль іншій організації, необхідно обов'язково погодити з отримувачем цієї гуманітарної допомоги (цього авто) дозвіл на його передачу іншій юридичній особі.

Тож для того, щоб передати авто, потрібен дозвіл отримувача та акт прийому-передачі. Також, повідомив Олександр Карабиць, на «гуманітарному» авто з тимчасовою реєстрацією тепер є ще й можливість виїздити за кордон. 

«Юридична особа, яка поставила транспортний засіб на тимчасовий облік, може звернутися до сервісного центру МВС і отримати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон на термін, який зазначений у заяві під час звернення. Після повернення з поїздки, необхідно буде повернути свідоцтво для виїзду за кордон і знову отримати тимчасове свідоцтво про реєстрацію», – пояснив він.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали