«На шляху до дотримання стандартів прав людини поліція демонструє високу ефективність», – Голова Офісу Ради Європи Мачей Янчак у Луцьку

clock
14.03.2024 19:00

У поліції Волині відбувся круглий стіл, головною темою якого стали  перспективи впровадження системи Custody Records у поліцейських підрозділах.

До обговорення долучились також представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони Олександр Кононенко, представниця Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції Тетяна Ящукевич, представниця Уповноваженого Верховної Ради з прав людини на Волині Юлія Спас, представниця Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Наталія Кукурік, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, заступниця голови Волинської ОВА Мирослава Якимчук, керівник обласної прокуратури Віктор Тимчук, представники судової системи, поліцейські.

Менеджерка проєкту Ради Європи «Посилення правоохоронних органів під час війни та у повоєнний період» Олена Лунгол зауважила, що важлива будь-яка інформація щодо ефективності системи Custody Records, тож обмін досвідом і пропозиціями є дуже цінним.

Заступник Голови Національної поліції України Геннадій Федорюк наголосив, що нині перед поліцейськими, які щоденно працюють з правопорушниками і злочинцями, стоїть ряд викликів.

«Система Custody Records захищає поліцейських, але разом з тим не дає їм порушувати закон. Нині скарги на дії поліції значно зменшились, більше того, люди залишають подяки за її роботу. Ми бачимо, що всі дії в підрозділі безперервно фіксуються камерами спостереження. Тож сподіваємось, що з підтримкою міжнародних партнерів та громад реалізовуватимемо цей проект надалі», – сказав Геннадій Федорюк.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак подякував працівникам поліції за самовіддану співпрацю на шляху до дотримання стандартів прав людини та викорінення практики катувань і жорстокого поводження в правоохоронній системі.

«Незважаючи на те, що Україна переживає третій рік повномасштабної загарбницької війни з боку російської федерації, у цій сфері пророблена наполеглива праця. Я досі під враженнями від побаченого в підрозділі поліції у Луцьку, і це дійсно унікально», – зазначив Мачей Янчак.

За його словами, співробітники поліції мають постійно вдосконалювати знання щодо законодавства про дотримання прав людини і виконувати це на практиці.

«Сьогодні ми мали нагоду переконатися, що багато з цих хороших практик і гарантій вже є в правоохоронній системі України. Попереду ще довгий шлях, адже системою Custody Records потрібно охопити всі підрозділи, в умовах війни це особливо складно. Висловлюю вдячність Національній поліції України, її департаменту головної інспекції та прав людини за міцне та ефективне партнерство, яке, я впевнений, буде успішним. Я вдячний представникам поліції, державних установ та місцевої влади тут, у Луцьку, за теплий прийом, представникам Офісу омбудсмена та Уповноваженого за те, що долучилися до наших дискусій. Давайте разом продовжувати нашу роботу для подальшої підтримки прав людини та верховенства права в ці дуже складні, але водночас дуже визначальні часи», – сказав Мачей Янчак.

Начальник департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко презентував систему Custody Records та розповів, хто такі інспектори з дотримання прав людини.

«На сьогодні у 95 підрозділах, де діє ця система, працює 163 інспектори з дотримання прав людини. Вони постійно вдосконалюються, обмінюються досвідом з іншими, беруть участь у тренінгах, організованих Радою Європи. Їхня задача – працювати максимально з людьми задля підвищення довіри до поліції», – зазначив Руслан Горяченко.

Начальник ГУНП у Волинській області Юрій Крошко подякував Голові Офісу Ради Європи в Україні та всім присутнім за підтримку і наголосив, що поліцейські Волині уже давно продемонстрували готовність до змін. «Важливі люди, які працюють, тому ми їх навчаємо і розвиваємось самі.

Поліція нині оновлена, підходи до роботи змінились, система Custody Records, яка діє у нас в восьми підрозділах, дає змогу встановити істину, швидко та оперативно перевірити інформацію. Працюємо в цьому напрямку далі», – зазначив Юрій Крошко.

Під час візиту представникам Ради Європи також показали, як працює ситуаційний центр ГУНП та чергова частина поліції.

Національна поліція України

Схожі матеріали