МВС та UNFPA визначили напрямки подальшої співпраці щодо протидії домашньому насильству

clock
21.03.2024 11:00

Перспективні напрямки співробітництва обговорили, 20 березня, під час зустрічі заступниці міністра внутрішніх справ України Катерини Павліченко з Директором регіонального офісу Фонду ООН в галузі народонаселення в країнах Східної Європи та Центральної Азії Флоренс Бауер. 

Серед основних: 

  • нарощення спроможностей підрозділів Нацполіції, які працюють над протидією домашньому та гендерно зумовленому насильству в Україні;
  • підвищення кваліфікації працівників Національної поліції України та операторів диспетчерських служб «Служба 112» та «102», які приймають виклики постраждалих від домашнього та гендерно зумовленого насильства;
  • посилення експертної підтримки для впровадження законодавчих змін.

Окремим вектором співпраці буде робота з ветеранами та членами їхніх сімей.

Наразі міністерство разом з фондом реалізують проєкт “Підтримка поліції для створення ефективної моделі реагування на домашнє та гендерно зумовлене насильство в умовах війни і на перехідний період”. В рамках такої співпраці поліцейські Сумщини та Дніпропетровщини пройдуть відповідні навчання. Під час зустрічі сторони домовились, що уже наприкінці квітня ці підрозділи отримають все необхідне матеріально-технічне забезпечення для роботи.

Катерина Павліченко висловила подяку за багаторічну співпрацю, яка склалася у МВС та Фонду. Завдяки рокам спільної роботи в обох інституцій уже сформувався високий рівень інституційної памʼяті, що дозволило вибудувати комплексну систему реагування на випадки домашнього насильства.

«Через війну в Україні чимало людей втратили близьких, житло, роботу. Очікувано збільшується напруга у суспільстві та зростає інтенсивність насильницької поведінки. Наше міністерство враховує ці та інші тенденції в аналізі безпекової ситуації. За прогнозами Аналітичного центру МВС на 2024 рік очікується збільшення кількості адміністративних правопорушень до 21%, а  кримінальних до 30%», – зазначила Катерина Павліченко.

Упродовж двох місяців 2024 року в Україні зареєстровано на 56% більше кримінальних правопорушень пов’язаних з домашнім насильством. Дещо менша динаміка росту серед адміністративних правопорушень, виявлено на 21% більше, ніж у 2023 році. 

Заступниця очільника МВС також розповіла про законодавчі ініціативи, які стосуються адаптації законів до вимог Стамбульської конвенції та впровадження електронних засобів контролю за кривдниками.

«Я мала можливість поспілкуватися з різними службами, але робота поліції вражає найбільше. Сьогодні і навчання поліцейських, і розвиток спроможностей Нацполіції – все це надзвичайно ефективна стратегія, на яку ми дійсно можемо посилатися як на взірцеву для інших країн», – підкреслила Флоренс Бауер.

Директор регіонального офісу UNFPA в країнах Східної Європи та Центральної Азії відзначила високий рівень українських інституцій в роботі з постраждалими. Вона висловила підтримку ініціатив МВС та запевнила, що Фонд ООН в галузі народонаселення в першу чергу орієнтуватиметься саме на потреби системи міністерства.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали