Контраст
Шрифт

МВС доєдналось до створення унікальної системи психологічної допомоги для українців

clock
19.08.2022 19:34

Учора відбулась стратегічна сесія Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України. До обговорення питань доєдналися Перша леді Олена Зеленська, заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко представники низки міністерств і відомств, Верховної Ради, міжнародних організацій та експерти. 

Захід пройшов у межах роботи над Національною програмою психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, створення якої ініціювала Олена Зеленська. 
 
Щоб визначити цільові групи, які можуть потребувати психологічної допомоги та психосоціальної підтримки, учасники працювали у командах. Вчорашні напрацювання будуть використані для розробки Національної програми психічного здоров’я.

Звертаючись з вітальним словом, Перша леді закликала учасників орієнтуватися на людиноцентричний підхід у розробці послуг з психічного здоров’я. Вона підкреслила, що необхідно створити свою модель і унікальну систему, яка вбере у себе все найефективніше, що є у світі й буде максимально адаптованою до українських реалій.

«Загоїти психологічні рани, які залишає війна, – це також важлива частина нашої перемоги. І це справа нашої Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Психологічна допомога має стати такою ж повсюдною, як і медична. Щоб нею міг скористатися абсолютно кожен житель країни. Але при цьому потрібно розуміти, що 100-відсоткових відповідей і рекомендацій нам ніхто не дасть. Бо ніхто не знає нашу ситуацію і наших людей так, як ми», – зазначила дружина Президента.

Серед цільових груп було визначено -  «оборона і безпека». Це всі захисники і захисниці, зокрема ті, які перебували у полоні, отримали поранення, зазнали тортур, втратили рідних, ветерани, учасники бойових дій та члени їхніх родин.

“Працівники сектору безпеки і оборони, зокрема системи МВС України, піддаються подвійному психологічному навантаженню: несуть службу в посиленому варіанті, деякі безпосередню приймають участь у бойових діях, і в той же час вони працюють з людьми, які постраждали від війни”, - зазначила Катерина Павліченко. 

Заступниця міністра наголосила, що у своїй роботі МВС активно працює над  створенням унікальної системи психологічної допомоги для українців, яка буде максимально адаптована до нинішньої ситуації. 

Нагадаємо: Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки – ініціатива першої леді Олени Зеленської, яка має на меті допомогти громадянам подолати пов’язаний з війною стрес та наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів. Розробку та впровадження програми координує Міністерство охорони здоров’я України у тісній взаємодії з українськими та міжнародними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність