МВС бере участь у двосторонній скринінговій зустрічі Україна - ЄС за розділом 24 «Правосуддя, свобода та безпека"

clock
23.10.2024 17:00

Триденна зустріч розпочалася 23 жовтня 2024 року в Брюсселі. Вона відбувається у гібридному форматі. Участь від України у форматі офлайн та онлайн бере понад 300 осіб. Голова делегації та головний переговірник – Віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції – Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина, бере участь у зустрічах онлайн. МВС представляє заступник Міністра внутрішніх справ Олексій Сергєєв, який поінформував учасників про заходи, вжиті на реалізацію рекомендацій Європейської Комісії протягом останнього року.

Упродовж трьох днів засідання українська сторона представляє  ЄС інформацію, на якому етапі перебуває Україна щодо ухвалення та імплементації законодавства ЄС за кожним блоком питань переговорного розділу 24 «Правосуддя, свобода та безпека». 

Сьогодні  у перший день на двосторонній зустрічі Україна-ЄС з презентацією виступив заступник Міністра внутрішніх справ Олексій Сергєєв, який зазначив, що Україна попри триваючу російську агресію доклала всіх зусиль задля виконання рекомендацій, представлених Єврокомісією в Звіті щодо України в межах Пакету розширення минулого року.

«Україна вживає заходів як для приведення законодавства у відповідність до європейського, так і для посилення інституційної та операційної спроможності правоохоронних органів. Ми розпочали ці перетворення ще у 2015 році, виконуючи критерії візової лібералізації, але з того часу і Україна, і Європейський Союз зіткнулися з новими викликами, серед яких – гібридні загрози, кіберзлочинність, міграційна криза та безпрецедентна агресивна війна на території України. Протистояння цим викликам зробило нас ще ближчими, і ми вдячні за підтримку з боку ЄС. Готуючись до двосторонньої зустрічі, ми провели велику роботу з аналізу стану відповідності нашого законодавства до права ЄС, і хоча значна частина законодавства в основному узгоджена, ми розуміємо обсяг завдань і всі виклики для повної імплементації. Сьогодні ми готові представити результати нашої роботи, а також виклики та наше бачення подальших кроків. Ми будемо вдячні за ваші рекомендації, коментарі та роз'яснення, адже наша мета - повна інтеграція до безпекового простору Європейського Союзу», – зазначив заступник Міністра.

Крім того, заступник Міністра поінформував учасників про заходи, вжиті на реалізацію рекомендацій Європейської Комісії протягом останнього року, зокрема, впровадження Оцінювання організованої та тяжкої злочинності за методологією SOCTA, розроблення змін до законодавства з метою утворення постійного національного координатора щодо боротьби з організованою злочинністю, плани щодо модернізації законодавства в сфері протидії злочинності, посилення міжвідомчої взаємодії та обміну інформацією, реалізації принципів доброчесності.

Своєю чергою, заступниця Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Людмила Сугак зазначила, що Україна залишається непохитною у своєму прагненні зміцнювати інституційну спроможність правоохоронних органів для того, щоб кожен злочин у будь-якій сфері міг бути ефективно розслідуваний, а винні – притягнуті до відповідальності. 

«Незважаючи на виклики, спричинені агресією російської федерації, ми прагнемо гарантувати незалежну та ефективну систему слідства та судового переслідування, забезпечуючи при цьому захист прав людини та основоположних прав. Ми повністю усвідомлюємо, що антикорупційні заходи є особливо важливими для кожного місцевого правоохоронного органу та установи. Україна зобов'язується вжити необхідних заходів для того, щоб українські правоохоронні органи були забезпечені достатньою інституційною спроможністю, щоб міграційна та візова політика України повністю відповідала європейській, і щоб Україна могла ефективно співпрацювати з правоохоронними та судовими установами Європейського Союзу», – підкреслила вона.

Представники Європейської Комісії, зокрема Анна Ярош-Фріс – директор Української служби в Генеральному директораті з питань європейського сусідства та переговорів про розширення, відзначила прогрес України в імплементації реформ у сфері верховенства права, що відбувається в умовах протистояння військовій агресії, та засвідчила стійкість державної системи України.

Довідково

Розділ 24 охоплює право та політики ЄС у сферах боротьби з організованою злочинністю; співпраці у сфері наркополітики; боротьби з тероризмом та запобігання радикалізації суспільства; співробітництва між правоохоронними органами та обміну інформацією; управління кордонами; політики притулку; міграційної політики; візової політики; судового співробітництва у цивільних та господарських справах; судового співробітництва у кримінальних справах; боротьби з корупцією у сфері правосуддя та внутрішніх справ. Розділ 24 «Правосуддя, свобода та безпека» разом з розділом 23 «Судова влада та основоположні права» є одним з ключових розділів кластеру «Основи» та всього процесу переговорів про вступ України до ЄС. 

Департамент комунікації МВС України 

 

 

Схожі матеріали