Медіа про МВС: Як британські детективи навчають українських поліцейських документуванню воєнних злочинів

clock
27.03.2024 10:05

Україна запросила двох найкращих британських детективів для навчання поліцейських, які розслідують воєнні злочини — включаючи тортури, масові вбивства та викрадення дітей росіянами.

Офіцери, які вели розслідування найгучніших справ Великої Британії, кажуть, що були вражені стійкістю українців.

Про це йдеться в матеріалі видання The Telegraph.

«Нічого з того, що я досяг за час своєї поліцейської кар’єри, не можна порівняти з тим, чого досягають ці люди», — каже Дай Малін, колишній керівник відділу особливо тяжких злочинів у Північному Йоркширі та Клівленді, нагороджений королівською поліцейською медаллю за роль у розслідуванні вбивства, тероризм, сексуальні напади та викрадення.

У матеріалі зазначається, що це перший випадок, коли Велика Британія проводить таке навчання для української поліції. 

Двоє молодих українських поліцейських, яких вони готували, отримали серйозні поранення, а двоє їхніх колег були вбиті внаслідок російського обстрілу буквально через кілька днів після того, як колишній старший детектив Малін та його колега, колишній старший слідчий офіцер Фрейзер Вайлі, повернулися до Великобританії.

«Ці двоє молодих людей були особливо визначними у групі, до них я особливо прив’язався, — розповів 57-річний пан Малін. — Це мене спустошило. Це весь час у мене на думці. Я розповідаю всім, з ким спілкуюся – друзям, родині – про те, що вони пережили. Моя дружина зробила плюшевих ведмедиків і відправила їх маленьким дітям. Це просто невеличкий жест, але я відчуваю себе безпорадним через те, що ми не можемо зробити для них більше. Вони майже в пастці цієї війни. Чесно кажучи, це все не вкладається в мене в голові».

Минулого місяця двоє британських офіцерів відряджались, аби навчити 20 молодих українських слідчих поліції згідно з запитом України до Поліцейського коледжу — основного британського органу зі стандартів поліцейської діяльності. Традиційно він пропонував курси для британських підданих та країн, пов’язаних із Великою Британією, але для України ніколи раніше не проводив навчання.

Так, за два тижні британські детективи надали українським слідчим перевірені британські моделі поліцейської діяльності для збору доказів, охорони місць злочину, отримання найкращих результатів під час допитів свідків і потерпілих та створення якомога більш обґрунтованих справ для Міжнародного кримінального суду.

Ці два детективи були обрані через їх загальний понад 50-річний стаж роботи в поліції. Пан Малін очолював розслідування зникнення пані Лоуренс та справу Ніколи Буллі, яка зникла біля річки в Ланкаширі, коли вигулювала собаку.

54-річний містер Вайлі успішно розслідував вбивство дитячої письменниці Хелен Бейлі, останки якої були знайдені в її будинку в Хартфордширі. Її партнера Яна Стюарта звинуватили у її вбивстві та визнали винним у лютому 2017 року, а також, згодом, у вбивстві його першої дружини Дайан.

Війна завжди залишалась з українськими офіцерами поліції, навіть не зважаючи на те, що навчання відбувалося в Польщі.

Упродовж усього часу вони тримали при собі мобільні телефони, щоб моніторити сповіщення про повітряні тривоги й атаки вдома. Часом, коли сповіщення тривоги спрацьовувало, їм доводилося залишати лекції, щоб перевірити, чи їхні родини в безпеці після чергових російських атак.

Детальніше читайте за посиланням.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали