Ліцеї безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання МВС

clock
15.06.2024 11:38

Ліцеї безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання МВС – це новий формат освіти, який поєднує високий рівень навчання з патріотичним вихованням. Ці заклади першочергово приймають дітей загиблих та поранених захисників України, забезпечуючи їм якісну освіту та формуючи нове покоління героїв майбутнього. 

Ліцеї Міністерства внутрішніх справ України розташовані у п'яти регіонах України: Київ,  Дніпро, Івано-Франківськ, Вінниця, Кривий Ріг.

Як все починалося?

Вперше про ліцеї безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання МВС суспільство дізналося із заяви Ігоря Клименка ще у лютому цього року.

Декілька місяців титанічної роботи

Декілька місяців титанічної роботи, щодо впровадження нормативно-правової бази майбутніх Ліцеїв, будівництва, ремонтних робіт і вже в червні розпочався прийом заявок на вступ до ліцеїв безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання МВС.

До 10-х класів на повне забезпечення першочергово запрошуються діти загиблих, поранених або зниклих безвісти співробітників системи МВС.

«Ми подбали про те, щоб діти змогли отримати якісну сучасну освіту, жити і розвиватися в комфортних умовах. Формуємо спільноту патріотичної та мотивованої молоді. Продовжуємо підтримувати наших захисників та їхні родини»,-проінформував  Глава МВС України Ігор Клименко. 

Вступна кампанія тривала до 16 липня.

МВС активно запрошувало активну молодь долучитися до дружньої родини Ліцеїв. До вступу в ліцеї проходили наступні Етапи:

 

▫️До 16 липня 2024: відбір кандидатів, оформлення та надсилання особових справ до приймальної комісії.

▫️До 31 липня 2024: повторне направлення особових справ (у разі усунення недоліків).

▫️До 5 серпня 2024: реєстрація кандидатів на зарахування.

▫️8 — 13 серпня 2024: конкурсний відбір:

▫️14 серпня 2024: зарахування на навчання.

Інформаційна кампанія

До ліцеїв освітньої системи МВС зараховуватимуть у першу чергу дітей загиблих, полонених, поранених та зниклих безвісти поліцейських, рятувальників та військовослужбовців Національної гвардії й Державної прикордонної служби України. Про це Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко заявив під час прямого етеру Національного телемарафону «Єдині новини».

«Ми запрошуємо до ліцеїв МВС дітей, які втратили своїх батьків, або батьки яких перебувають в статусі зниклих безвісти, або перебували чи перебувають у полоні, або отримали тяжкі поранення під час війни. Ми хочемо, щоб ці діти знайшли в цих ліцеях другу домівку для себе», - наголосив Міністр.

Також він наголосив, що вступати у ліцеї можуть діти військовослужбовців Збройних Сил України згаданих пільгових категорій. Йдеться про дітей, які закінчили 9-й клас і готові навчатися 10-11 класи в ліцеях МВС безпекового спрямування і національно-патріотичного виховання.

Спеціальний професійний відбір пройдуть вихователі, які мають досвід бойових дій та  педагогічний хист.

Вступ до ліцеїв відкритий і для решти охочих на конкурсній основі. Серед вступних іспитів: фізична підготовка, диктант з української мови, тестування з історії України. Для зарахування до ліцею обов’язкове медичне обстеження.

«Ми бачимо, що є достатньо великі запити суспільства, наших громадян щодо навчання в таких ліцеях. І ми, звичайно, будемо збільшувати кількість цих ліцеїв в Міністерстві внутрішніх справ. Це тільки перший крок», - підсумував Ігор Клименко, наголосивши, що програма навчання в ліцеях повністю відповідає вимогам Міністерства освіти і науки.

Крім того, очільник МВС зауважив, що закінчивши такий ліцей, випускники не зобов'язані вступати до закладів вищої освіти системи МВС: він чи вона можуть обрати навчальні заклади на свій розсуд.

Подкаст МВС

Далі стартував новий випуск подкасту МВС, де гостями стали директор  Департаменту освіти, науки і спорту МВС Олександр Тарасенко та директор Івано-Франківського ліцею МВС Валерій Середа, які  розповіли про особливості вступу та навчання у цих навчальних закладах.

Відкриття п'ятого ліцею у Кривому Розі 

Через значну актуальність теми патріотичного виховання дітей в МВС було прийнято рішення про відкриття 5-го ліцею МВС у Кривому Розі на 50 дітей. 

“З початку прийому заявок на вступ ми отримали й чимало відгуків та побажань. Враховуючи найпопулярніший запит, прийнято рішення про відкриття 5-го ліцею МВС - у Кривому Розі. Орієнтуємося на перший прийом 50 дітей, навчальний рік тут розпочнеться 15 жовтня”, - заявив Ігор Клименко під час робочої поїздки  в Дніпро. 

Наставники безпеки

Для того щоб батьки і діти розуміли на кого поклали обов'язки опікуватися молоддю та в яких умовах вони будуть навчатися, в МВС було запроваджено  спецпроєкт “Наставники безпеки”, де  директори Ліцеїв, які захищали  нашу державу, детально знайомлять  із системою навчання майбутніх ліцеїстів.

Більше про історії  Олександра Твердохліба та Валерія Середи директора Дніпровського та Івано- Франківського ліцеїв  безпекового спрямування та національно - патріотичного виховання при МВС України. 

А також, під час візиту у Вінницький ліцей безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання МВС Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко розказав про кількість кандидатів, які зареєструвалися на вступні  іспити, а також умови навчання та проживання майбутніх ліцеїстів.

Офіцери Служби освітньої безпеки

Після успішного впровадження ліцеїв безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання, Міністерство внутрішніх справ продовжує розширювати свою діяльність у сфері забезпечення безпеки молодого покоління. Наступним кроком стало створення та розвиток Служби освітньої безпеки, яка покликана забезпечити надійний захист учнів у навчальних закладах по всій країні, зокрема в умовах повномасштабної війни.

Протягом останніх 100 днів Міністерство внутрішніх справ активно працює над впровадженням цієї ініціативи, зокрема через набір офіцерів серед цивільних осіб.

Про це повідомила тимчасова виконувачка обов'язків начальника управління організації Служби освітньої безпеки Національної поліції України Надія Ситник під час етеру Національного телемарафону «Єдині новини», обговорюючи роль офіцерів безпеки в закладах освіти.

Проєкт "Офіцери Служби освітньої безпеки" реалізується за ініціативи керівництва держави та за участі МВС, Міністерства освіти і науки, Національної поліції. Його мета — забезпечити захист дітей під час війни та створити повноцінне безпекове середовище після її завершення.

Надія Ситник зазначила, що інспектори Служби освітньої безпеки мають ширший функціонал порівняно з шкільними офіцерами поліції. Їхні основні завдання включають правоохоронну, наставницьку та просвітницьку діяльність. Офіцери СОБ забезпечуватимуть безпеку під час навчального процесу, контролюватимуть пропускний режим, запобігатимуть правопорушенням, сприятимуть вирішенню конфліктів мирним шляхом, а також займатимуться патріотичним вихованням і мотивацією учнів до активної громадянської позиції.

До кінця 2024 року планується забезпечити офіцерами Служби освітньої безпеки до 2000 шкіл по всій Україні, зокрема закладів середньої освіти в прикордонних регіонах та тих, що працюють в очному і змішаному режимах. Принцип розподілу інспекторів передбачає один поліцейський на один навчальний заклад. Офіцер буде постійно знаходитися в закріпленій школі, щоб ефективно взаємодіяти з усіма учасниками освітнього процесу.

Уже майже 1 240 кандидатів подали анкети на вакансії офіцерів Служби освітньої безпеки

Перш ніж заступити на службу в навчальних закладах, вони проходять спеціальний відбір та курс фахової підготовки.

В кінці липня офіцери СОБ завершили спеціалізоване навчання та працюватимуть у школах вже з нового навчального року. Проєкт зі створення безпечного середовища у закладах середньої освіти до кінця року охопить до 2000 тисяч шкіл України.

 

Посилюємо захищеність усіх учасників освітнього процесу. Разом дбаємо про безпечне майбутнє.

 

 

 

 

Схожі матеріали